Лавров: Русија спремна за разговор о условима транзита гаса кроз Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајинска гасна компанија "Укргаздобича" у Лавовској области
Украјинска гасна компанија Укргаздобича у Лавовској области  - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва је спремна да преговара о условима за транзит гаса преко територије Украјине, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Сергеј Лавров.

„Русија је спремна да преговара о очувању снабдевања дуж украјинске руте, отворена је за постизање споразума о овом питању, по економски здравим и практично остваривим условима“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре, након разговора са својим немачким колегом Хајком Масом.

Директор „Нафтогаса Украјине“ Андреј Кобољев најавио је средином маја да ће преговори о транзиту руског гаса преко територије Украјине након 2019. године бити настављени у јуну. Међутим, касније је извршни директор ове компаније Јуриј Витренко рекао да одржавање трилатералних преговора у јуну још није потврђено. Питање транзита потребно је да се реши пре краја ове године, када истиче тренутни транзитни уговор. О овој теми расправљало се и на последња два састанка на министарском нивоу између представника Русије, Украјине и Европске комисије, који су одржани прошлог лета и зимус.

Састанак у „нормандијском формату“

Говорећи о сукобу на југоистоку Украјине, Лавров је рекао да је након последњег састанка експерата „нормандијског формата“ (Француска, Немачка, Русија и Украјина), дошло до помака у реализацији Минских споразума о Донбасу.

„Напомињем да је на последњем састанку експерата ’нормандијског формата‘ у Паризу и на недавном састанку контакт-групе у Минску дошло до напретка који сугеришу на могући напредак“, објаснио је Лавров.

Он је додао да ће руска страна „на све начине подржавати такав став и да ће користити своје могућности за помоћ у практичним корацима у том правцу, укључујући и у нашим контактима са Доњецком и Луганском“.

Лавров је истакао да ће нови самит у „нормандијском формату“ бити могуће планирати тек након реализовања свих одлука самита из 2016. године.

„Мислим да делимо став да они треба да буду пажљиво припремљени, ако говоримо о састанцима на врху. Наравно, да не бисмо девалвирали овај ниво, потребно је пре сваког новог састанка осигурати извршавање одлука донетих на претходним самитима. Последњи самит у ’нормандијском формату‘ одржан је у Берлину у октобру 2016. године. Тамо су донете конкретне одлуке“, рекао је руски министар.

„Прво, о повлачењу снага и технике на три места на контакт-линији, укључујући и Станицу Луганску. Друго, о решавању питања посебног статуса Донбаса преко ’Штајнмајерове формуле‘. Франк-Валтер је тада био министар спољних послова Савезне Републике (Немачке). Ова формула предвиђа увођење закона о посебном статусу који ће бити привремено на снази првог дана избора на овим територијама у Донбасу и његово ступање на снагу на трајној основи на дан када посматрачи ОЕБС-а објаве свој коначни извештај, који потврђује да су избори били слободни и фер“, прецизирао је Лавров.

Руски министар подсетиио је да је то био јасан договор на највишем нивоу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала