Путин и Лукашенко разговарали о интеграцији

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседници Белорусије и Русије Александар Лукашенко и Владимир Путин
Председници Белорусије и Русије Александар Лукашенко и Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је са председником Белорусије Александром Лукашенком у Санкт Петербургу. Лидери држава разговарали су о развоју интеграција и о спорним питањима у билатералним односима.

Отварајући састанак, Путин је рекао да ће у децембру бити двадесет година од потписивања договора о оснивању Савезне државе.

„Александар Григорјевич и ја смо одлучили да анализирамо све што је урађено у оквиру Савезног договора, да анализирамо и шта није учињено и из којих разлога, и да израдимо путеве за даљи развој наше интеграције, који су прихватљиви за наше земље“, рекао је руски лидер.

Он је додао и — „да планира да касније на регионалном нивоу разговара са колегама које се баве међурегионалном сарадњом“.

Најближи партнер

Говорећи о билатералним односима, руски лидер је нагласио да је Белорусија стратешки и најближи партнер Русије.

„Радимо у свим правцима — у области безбедности, у војној области, у одбрамбеној индустрији, у економији“, рекао је Путин, указујући да обим међусобне трговине стално расте.

Он је скренуо пажњу и на чињеницу да је Русија највећи инвеститор у економији Белорусије, а обим акумулираних директних инвестиција износи скоро четири милијарде долара.

„Али постоје и питања која се увек јављају у тако великом заједничком раду. Надам се да ће и данашњи састанак бити користан за даље кораке“, додао је Путин.

Решавање спорних питања

Са своје стране, Лукашенко је предложио да се сва спорна питања реше и да се припреми програм акционих стратегија за интеграцију до 8. децембра 2019. године.

Према Лукашенковом мишљењу — сва питања су на површини. Он је додао да подржава предлог Влада двеју земаља — да је истовремено неопходно пронаћи обострано разумевање, пре 20. годишњице потписивања Савезног договора.

Белоруски лидер је нагласио да грађани обеју земаља — већ одавно чекају конкретне одлуке од председника.

Он је подсетио да се са руским лидером састао и у Сочију и у Москви и у другим градовима. Према његовим речима — јавност је чак и њега и Путина критиковала због претерано честих контаката, који нису давали конкретне резултате.

„Ми смо решили све што смо планирали: одредили смо правце наших акција у овом тренутку, чак смо дефинисали и конкретне акције и, како је рекао Владимир Владимирович — створили смо заједничку групу на нивоу Владе“, закључио је белоруски председник Лукашенко.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала