Лов на Фирера: Како су покушавали да убију Адолфа Хитлера (видео, фото)

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедница немачког Генералштаба, уочи операције "Барбароса"
Седница немачког Генералштаба, уочи операције Барбароса - Sputnik Србија
Пратите нас
Пре тачно 75 година, 20. јула 1944. године, завереници из немачког Покрета отпора покушали су ликвидирају Адолфа Хитлера. Ипак, као и више од 40 осталих атентата, и тај је био неуспешан.

Завера генерала

Антинацистички оружани пуч био је планиран још 1938. године. Завереници су желели да се прекине агресивна спољна политика и да се спречи рат за који, по њиховом мишљењу, Немачка није била спремна. Против Хитлера су били генерал-пуковник Лудвиг Бек, који је поднео оставку на место начелника штаба Копнених снага 18. августа 1938. године у знак неслагања са Фиреровом политиком, нови начелник штаба Франц Галдер, будући генерал-фелдмаршал Ервин фон Вицлебен и Валтер фон Браухич, генерали Ерих Гепнер и Валтер фон Брокдорф Алефелд, шеф Абвера Вилхелм Франц Канарис, потпуковник спољнообавештајне службе Ханс Остер и други.

Од почетка Другог светског рата на Хитлера је више пута покушаван атентат, али њега као да је штитио сам ђаво. Тако су му 13. марта 1943. године, када је Фирер долетео у Смоленск, пуковник Хенинг фон Тресков и његов ађутант у авион поставили бомбу — која се није активирала. Недељу дана касније пуковник Рудолф Кристоф фон Герсдорф желео је да дигне и себе и Хитлера у ваздух за време изложбе трофејне совјетске технике у Берлину, али је Фирер раније напустио салу и операција није успела.

Фон Штауфенберг је 20. јула 1944. године покушао да убије Хитлера тако што је актен-ташну напунио експлозивом.

© AFP 2023 / ИНПХитлер се рукује са младим члановима елитне нацистичке СС јединице 1937. године у Берлину
Лов на Фирера: Како су покушавали да убију Адолфа Хитлера (видео, фото) - Sputnik Србија
Хитлер се рукује са младим члановима елитне нацистичке СС јединице 1937. године у Берлину

Ушао је у салу за састанке у штабу у Источној Пруској, у којој се у том тренутку налазио Хитлер, поставио ташну испод стола, изјавио да мора да обави хитан телефонски позив за Берлин и брзо напустио собу.

Иако је четворо људи убијено и скоро сви присутни рањени, Хитлер је био само лакше повређен пошто је био заштићен тешким конференцијским столом од храстовине.

Фон Штауфенберг и његове колеге завереници погубљени су после неколико сати.

Експлозија у пивници

Немачки антифашиста Јохан Георг Елзер је након доласка нациста на власт дошао до закључка да ће они увући Немачку у велики рат и поставио је себи циљ да убије Хитлера. У августу 1939. године дошао је с тим циљем у Минхен. Он је неколико недеља пажљиво проучавао места на којима се појављивао Фирер.

© AP PhotoАдол Хитлер и Анте Павелић 6. јун, 1941
Лов на Фирера: Како су покушавали да убију Адолфа Хитлера (видео, фото) - Sputnik Србија
Адол Хитлер и Анте Павелић 6. јун, 1941

Елзер је у ноћи између 7. и 8. новембра поставио бомбу у зид. Увече се у пивници окупило око 2.000 људи, укључујући читаво минхенско руководство. Ипак, атентат није успео, јер је Хитлер напустио зграду седам минута пре детонације бомбе. У експлозији је погинуло осам особа, а 63 особе су повређене. Елзер је исте вечери ухапшен на швајцарској граници. Он је првобитно затворен у логор „Заксенхаузен“, а затим је пребачен у „Дахау“, где је стрељан по личном наређењу Хајнриха Химлера.

Операција „Фоксли“

Стране обавештајне службе су такође имале планове да ликвидирају Хитлера. Управа за специјалне операције Велике Британије је 1944. године направила план назван „Фоксли“. Као једна од опција разматрало се и дизање у ваздух Фиреровог воза „Бранденбург“, јер је британска служба имала богато искуство са диверзијама на железници. Међутим, Хитлерово кретање је био сувише непредвидљиво.

© SputnikАдолф Хитлер
Лов на Фирера: Како су покушавали да убију Адолфа Хитлера (видео, фото) - Sputnik Србија
Адолф Хитлер

На крају су Британци одлучили да пошаљу снајперисту. Један Немац, који је раније био Хитлеров телохранитељ и који је био заробљен у Нормандији, испричао је специјалним службама да Фирер, када борави у резиденцији „Бергхов“, ујутру воли да шета шумом, и то без обезбеђења. Било је планирано да британски оперативци, добро потковани знањем немачког језика, у немачким униформама скоче падобранима у близини резиденције, сакрију се и убију Хитлера за време његове јутарње шетње.

План је требало да буде реализован у новембру 1944. године, али је заменик одељења Управе за специјалне операције (које се бавило Немачком), пуковник Роналд Торнли, инсистирао на његовом одлагању — из више разлога. Пре свега — Хитлер није био познат као добар стратег, па његова погибија не би била корисна са војне тачке гледишта. Друго, убиство би од Хитлера направило „мученика“, чиме би се подигао борбени дух немачке војске. Осим тога — пораз Немачке је у том тренутку био само питање времена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала