Мистериозна подземна грађевина у Русији отвара бројна питања (фото)

© Фото : MISIS National University of Science and TechnologyНепознати објекат на северозападном делу тврђаве Нарин кала могао би да представља најстарију цркву на свету
Непознати објекат на северозападном делу тврђаве Нарин кала могао би да представља најстарију цркву на свету - Sputnik Србија
Пратите нас
Подземна грађевина део је древне тврђаве Нарин-Кала, која је на списку Унескове културне баштине, а налази се у граду Дербенту у јужној руској Републици Дагестану.

Нова студија показала је да би мистериозна структура под земљом, која се налази у јужној Русији, могла бити једна од најстаријих хришћанских цркава на свету и најстарији хришћански храм у тој земљи.

Истраживање су спровели руски истраживачи са Националног универзитета за науку и технологију (МИСиС) у сарадњи са Државним универзитетом из Дагестана, са Институтом за физику Лебедев, са Руском академијом наука и са Универзитетом за нуклеарну физику из Москве.

Научници су користили метод мион радиографије за скенирање структуре дубоке 12 метара, која је смештена у северозападном делу тврђаве Нарин-Кала, саграђене око 300. године после Христа. Тврђава се налази у јужној руској републици Дагестану.

© Фото : MISIS National University of Science and Technology Тврђава Нарин кала у Дербенту у Русији из око 300. године н.е.
Мистериозна подземна грађевина у Русији отвара бројна питања  (фото) - Sputnik Србија
Тврђава Нарин кала у Дербенту у Русији из око 300. године н.е.

Резервоар за воду или нешто друго

У саопштењу на званичној интернет страници МИСиС-а пише да је циљ скенирања био да помогне научницима да одреде 3Д конфигурацију ове структуре, с обзиром на то да — „до данас није схваћено која је била функција ове зграде: да ли је то био резервоар, хришћански храм или заратустриски храм ватре“.

Истраживачима је требало најмање два месеца да заврше скенирање, након што су поставили детекторе на дубини од око десет метара у унутрашњост конструкције и извршили прецизно мерење онога што је сада Унескова културна баштина.

Ни након завршетка скенирања, водећи експерт МИСиС-а Наталија Полухина није сигурна шта да закључи у вези са функцијама овог објекта.

„Чудно би било да ову зграду протумачим као резервоар за воду. У истој тврђави, Нарин-Кала, постоји слична подземна грађевина, дубока десет метара, и то јесте, заправо, резервоар. То је правоугаона грађевина. Али, ова необична структура у коју смо поставили наше детекторе је у облику крста, њена оријентација је строго у складу са четири кардинална правца, а једна страна је два метра дужа од осталих. Према наводима археолога који су започели ископавања — ’током изградње, зграда је била потпуно изнад површине, и лежи на највишој тачки Нарин-Кала‘. Какав је смисао ставити резервоар на површину, и то на највишој планини?“, приметила је Полухина, додајући да овде има више питања него одговора.

Научници су се сложили да у будућности треба направити детаљнију анализу, како би се добила комплетна 3Д слика тајанствене зграде, што би коначно требало да расветли све детаље у вези са мистеријом — на који су начин људи користили ову зграду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала