Зариф оптужио Вашингтон за нарушавање нуклеарног споразума

© AP Photo / Richard DrewИрански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф
Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф  - Sputnik Србија
Пратите нас
Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф оптужио је Сједињене Америчке Државе за једностран приступ и за уништавање Заједничког свеобухватног акционог плана, из којег је Вашингтон изашао.

„Наши напори су да уклонимо забринутост у вези са нашим мировним нуклеарним програмом и упркос чињеници да забринутост није оправдана — ипак, програм је постао једна од главних жртава једностраног приступа (Сједињених Америчких Држава). Америчка Влада уништава ирански нуклеарни споразум, без обзира на то шта је свет све учинио да би га постигао. Овај процес није само прекршио резолуције Савета безбедности УН, већ су Сједињене Америчке Државе наметнуле санкције онима који покушавају да имплементирају ове резолуције“, рекао је Зариф на министарском састанку Координационог бироа Покрета несврстаних.

Ирански министар је нагласио и да је тежња за јачањем мира кроз поштовање међународног права — основно питање нашег времена.

Како је нагласио ирански министар — нови талас америчких авантура представља важно питање и ризик са којим се земље суочавају на овај или онај начин.

Пре четири године, 14. јула 2015. године, „шесторка“ (Велика Британија, Немачка, Кина, Русија, САД и Француска) и Иран су објавили да су постигли Заједнички свеобухватни акциони план о иранском нуклеарном програму. Споразумом је предвиђено укидање санкција у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма. Споразум није преживео ни три године у свом изворном облику: у мају 2018. године Сједињене Америчке Државе најавиле су једнострано повлачење из Споразума и поновно увођење тешких санкција Ирану.

На годишњицу повлачења Вашингтона из споразума Иран је 8. маја најавио окончање имплементације низа тачака Споразума о иранском нуклеарном програму, које се тичу резерви обогаћеног уранијума и тешке воде. Иран је премашио горњу границу резерви обогаћеног уранијума од 300 килограма. Након тога су власти у Техерану најавиле другу фазу смањења обавеза по нуклеарном споразуму, због чињенице да земље-чланице Споразума нису успеле да испуне захтеве Техерана у року од 60 дана. Према недавним саопштењима — Иран је већ повећао ниво обогаћивања уранијума на 4,5 одсто (нуклеарни споразум поставио је границу од 3,67 одсто).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала