Кина добила право да уведе санкције САД

© AP Photo / Stephen B. MortonКонтејнери са кинеском робом у луци Савана у америчкој држави Џорџија
Контејнери са кинеском робом у луци Савана у америчкој држави Џорџија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Светска трговинска организација утврдила је да америчке царине на кинеску робу, које су уведене још за време бившег председника САД Барака Обаме, крше норме Организације, поручивши да САД не могу да игноришу њену улогу.

Стручњак са Института за светску економију при Кинеској академији савремених међународних односа Чен Фенгјинг истиче да је СТО неопходна као механизам за решавање трговинских спорова.

У оквиру СТО не само Кина, већ и ЕУ и САД могу да решавају несугласице и друга питања и зато, како истиче Чен, Вашингтон тешко може да игнорише активности Организације.

„Чак и ако се Вашингтон повуче из СТО, друге земље ће остати, као што је било и са Париским споразумом“, објашњава за Спутњик кинески експерт.

Према његовим речима, Организација ће постојати, без обзира да ли ће САД бити у оквиру ње или не, јер је СТО мултилатерална организација.

„ЕУ и Јапан неће напустити Организацију, тако да је мало вероватно да ће се и САД одлучити на тај корак. Генерално, сви се залажу за мултилатерални систем, за организацију засновану на правним нормама. Сви теже правди и отворености, то су основни принципи и тешко да може нешто да се промени“, оценио је Чен.

© Sputnik / Ruben SprichУлаз у седиште Светске трговинске организације у Женеви
Кина добила право да уведе санкције САД - Sputnik Србија
Улаз у седиште Светске трговинске организације у Женеви

Стручњак је такође нагласио да су неопходне реформе у оквиру Организације, јер се потребе мењају у складу са временом. 

„Норме, које су у оквиру СТО успостављене 1995. године, захтевају реформе. Али, на основу правила и мултилатералног система, Организација може да настави са радом. Стога не верујемо да ће се САД повући из СТО“, констатовао је Чен.

Према његовим речима, Кина тренутно нема договор са САД, све је у фази преговора, а од њихових исхода ће зависити будућност.

„Ми можемо да се жалимо само Светског трговинској организацији, која је у сваком случају неопходна. Мислим да би свака земља требало да извуче корист из мултилатералног формата, упркос Трамповој реторици унилатерализма“, закључио је стручњак.

Спор дуг седам година

Подсетимо, Апелациони суд при Светској трговинској организацији пресудио је да америчке антидампиншке и компензационе царине, које су уведене још за време мандата бившег председника САД Барака Обаме у погледу кинеске робе, крше норме Организације.

СТО је позвала Вашингтон да делује у складу са њиховим Споразумом о субвенцијама и компензационим мерама. У случају да САД не испоштују ову одлуку, Кина има право да у складу са правилима СТО уведе царине на америчку робу.

Кина је поднела тужбу Светској трговинској организацији још 2012. године, након што су САД увеле компензационе царине на низ кинеских производа. САД су тврдиле да кинеске власти субвенционишу државне и приватне компаније које производе ту робу. Као резултат тога, механизми за одређивање цена на тржишту не функционишу и кинеске компаније могу да понуде производе на светском тржишту по веома ниским ценама. То, са друге стране, подрива конкурентност америчких компанија и доводи до смањења радних места у САД. Како би заштитили своје произвођаче, САД су увеле компензационе царине.

© AP Photo / Steve HelberКина, контејнери са робом
Кина добила право да уведе санкције САД - Sputnik Србија
Кина, контејнери са робом

Апелациони суд СТО је признао да одређени број робе, која се производи у Кини, заиста субвенционише држава. Ипак, САД би, рачунајући на вредност царина, требало да полазе од стварне цене тих кинеских производа, узимајући у обзир кинеске цене, а не да на основу сопствених прорачуна самостално одређују ту, наводно, реалну вредност.

Како је утврдила СТО, на тај начин САД својим царинама крше правила Организације и због тога царине морају бити промењене. У противном, Кина има право да уведе санкције САД и њиховим производима, закључила је Светска трговинска организација.

Кина је поздравила ту одлуку. Из Министарства трговине су саопштили да је одлука СТО још једном показала да САД крше правила Организације и да злоупотребљавају контрамере у области трговине. Како је наведено, то наноси озбиљну штету развоју правичног и равноправног трговинског режима.

Са друге стране, САД су оштро реаговале на одлуку Апелационог суда при СТО. Из Канцеларије америчког представника за трговину су изјавили да одлука Апелационог суда подрива правила Светске трговинске организације и да чини Организацију неефикасном у борби против кинеских субвенција државним компанијама, које штете америчким компанијама и запосленима, а такође нарушавају тржишне механизме широм света.

Из Канцеларије америчког представника за трговину такође су истакли да садашња одлука СТО још једном потврђује забринутост САД због избора судија у Апелационом суду, који, према мишљењу Вашингтона, крше процедурална правила и превазилазе своја овлашћења.

По правилима Светске трговинске организације, за нормално функционисање СТО неопходно је седам судија, притом, најмање три особе треба да разматрају сваки посебан случај. Тренутно су у Апелационом суду на дужности само три судије. С обзиром да САД блокирају кандидатуре других страна, не постоји могућност да се изаберу нове судије. 

Крајем децембра ће истећи мандат још двојици судија, који су тренутно на дужности. Ако се до тог момента не изаберу нови, рад Апелационог суда СТО ће бити обустављен на неодређено време. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала