Музеј магараца из Црне Горе на светским туристичким мапама

CC0 / пиксабеј / Магарац
Магарац - Sputnik Србија
Пратите нас
Фарма магараца отворена је 2015. године и представља праву атракцију за све посетиоце. Како би употпунили понуду, домаћини и власници фарме, породица Дарка Савељића, одлучили су да отворе — Музеј магараца.

Музеј чине сва она оруђа која су коришћена за рад, попут — разгртача, кола, самара, плугова; дакле, све оно што је магарца некада стављало под терет вуче, преноси „Анадолија“.

Дарко Савељић, власник фарме магараца, каже да је фарму до сада посетило више од 56.000 посетилаца.

„Направили смо Центар за посетиоце који функционише у оквиру фарме, а ту је и Музеј магараца. У музеју су изложена и оруђа која су коришћена са магарцима: косе, разгртачи, кола, самари“, каже Савељић.

Отварању музеја присуствовао је велики број пријатеља фарме, али и љубитеља ове веома интелигентне животиње.

CC0 / пиксабеј / У Црној Гори магарци су угрожена врста...
Музеј магараца из Црне Горе на светским туристичким мапама - Sputnik Србија
У Црној Гори магарци су угрожена врста...

„Фарма је врло популарна, не само у Црној Гори, него и ван, и препоручују је светски водичи — ’Лонли планет‘, ’Трипадвајзер‘, а однедавно и авиокомпанија ’Рајанер‘ — као једну од 11 дестинација коју туристи могу да виде у Подгорици и око Подгорице. Имамо много странаца, па нам се чини да са музејом и Центром за посетиоце обједињујемо ту понуду“, истиче Савељић.

Магарац њаче уочи поворке „Девице од Аталаие“ током Свете недеље у Алкошетеу, у близини Лисабона. - Sputnik Србија
Дресирани магарац-лопов краде дрва
Оно што овај музеј чини другачијим у односу на остале јесте начин плаћања улаза. Посетиоци као улазницу доносе — килограм шаргарепе или јабука по особи, које дају магарцима као посластицу.

„Сада је 40 магараца на фарми, али иде се на пуно већи број, и то због једног од циљева фарме, а то је — заштита магараца од изумирања“, најављује власник ове необичне заједнице. 

„Било их је на хиљаде у овом кршевитом делу државе, готово да није било куће да није имала магарца. Изгубили су битку са технолошком револуцијом: користе се трактори и култиватори, људи су отишли са села, тако да је магарац постао животиња која ничему не служи. Они су до отварања фарме постали једна од најугроженијих врста у Црној Гори, а и даље су веома угрожени, јер их нема више од 150, и то све заједно са нашом фармом. Довољно је рећи да је један магарац коштао 25 евра када сам отворио фарму, веровали или не. Данас не можете да га купите за цену нижу од 150 или 200 евра“, истакао је Савељић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала