Научници: Не дирајте Тутанкамонову мумију, опасно је (фото)

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyМумија последњег краља 18. династије - Тутанкамона у гробници у Долини краљева
Мумија последњег краља 18. династије - Тутанкамона у гробници у Долини краљева - Sputnik Србија
Пратите нас
Египатски фараон требало би да крене на своје последње путовање — од Луксора до Каира, али научници су изричито против тога.

Археолози су забринути због планова да се мумија фараона Тутанкамона пребаци из гробнице у Долини краљева на југу Египта у главни град Каиро, где би требало да буде изложена у новом музеју.

Стручњаци кажу да је 3.000 година стара мумија толико крхка да је не би требало транспортовати из града Луксора, где се у контролисаним условима чува у стакленој кутији у гробници. Забринути су да би мумија, која је већ сломљена на неколико места, могла додатно да се оштети.

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyТутанкамонов саркофаг у рестаурираној гробници у Долини краљева
Научници: Не дирајте Тутанкамонову мумију, опасно је (фото) - Sputnik Србија
Тутанкамонов саркофаг у рестаурираној гробници у Долини краљева

Збирка блага „Златног фараона“ требало би бити главна атракција новог Великог египатског музеја (ГЕМ) који ће бити отворен идуће године код пирамида у Гизи. Британски археолог Хауард Картер открио је 1922. године гробницу фараона из 18. династије у Долини краљева у Луксору. Била је нетакнута и у њој се налазило око 5.000 предмета, преносе светски медији.

Египатско министарство за антиквитете прошле недеље је пребацило златни мртвачки сандук Тутанкамона из Луксора у ГЕМ „ради прве обнове од открића гробнице“. У Луксору су остали само камени саркофаг и мумија.

Конзерватори су у јануару завршили обнову фараонове гробнице, која је трајала десет година. Тутанкамон је био деветогодишњи дечак када је постао египатски фараон. Владао је од 1333. до 1323. године пре нове ере, као један од последњих краљева из 18. династије.

Тутанкамонова клетва

Легенда каже да је Тутанкамон бацио клетву која ће стићи све оне који ремете његов спокој. Управо ова клетва плаши многе већ цео век. О чему се ту заправо ради?

Пре скоро тачно 100 година, 1922. године, откривена је Тутанкамонова гробница, а онај ко је финансирао истраживање — лорд Карнарвон, убрзо након отварања гробнице је умро. Да ли је то случајност?

© REUTERS / Mohamed Abd El GhanyТуристи у Долини краљева, надомак Тутанкамовонове гробнице
Научници: Не дирајте Тутанкамонову мумију, опасно је (фото) - Sputnik Србија
Туристи у Долини краљева, надомак Тутанкамовонове гробнице

Наиме, лорда Карнарвона је ујео комарац, а он је то место посекао током бријања. Након тога рана се инфицирала, што је проузроковало смрт. Међутим, убрзо се проширила прича о Тутанкамоновој клетви, преноси портал „Средњесколе.едукација“.

Ова прича се проширила након што је Џорџ Џеј Гулд Први после посете гробници убрзо добио грозницу и преминуо, па након што је египатског принца после посете гробници упуцала супруга, па када је брат лорда Карнарвона умро од сепсе после операције…

Египтолог Универзитета у Филаделфији Џенифер Вагнер након истраживања изложила је анализу садржаја гробнице, према којој се у гробницама фараона налазе инсекти, буђ и бактерије које су ту и по хиљаду година.

Мумије које се налазе у гробницама имају буђ, а међу њима се могу наћи и оне које су веома опасне — Аспергиллус нигер и Аспергиллус флавус. Управо ови токсини могу бити смртоносни за људе слабијег имунитета. Они могу изазвати реакције као што су згрушавање крви или крварење у плућима.

© AP Photo / Hassan AmmarЗлатна маска краља Тутанкамона у Египатском музеју у Каиру
Научници: Не дирајте Тутанкамонову мумију, опасно је (фото) - Sputnik Србија
Златна маска краља Тутанкамона у Египатском музеју у Каиру

Осим ових токсина, у гробницама се могу наћи и друге бактерије које нападају плућа — Псудомонас и Стапхyлоцоццус.

Када су научници истраживали садржај гробница, наишли су и на амонијак, формалдехид и водоник-сулфид, а у великим количинама — ови гасови могу да изазову иритацију очију и носа, као и симптоме упале плућа. У неким екстремним случајевима забележено је и да су баш ове супстанце изазвале смрт.

Када су стручњаци истраживали смрт лорда Карнарвона пронашли су токсине, али нису само они проузроковали смрт. Пре него што је крочио у Тутанкамонову гробницу, лорд Карнарвон је био хронично болестан. Управо је то био проблем, јер да га је „убио“ садржај гробнице, односно Тутанкамонова клетва — умро би много пре.

Професор епидемологије са Универзитета на Хавајима, Де Волф Милер, рекао је да је лорд Карнарвон вероватно био безбеднији у гробници него ван ње. Мада сумња у порекло бактерија у гробницама, професор Милер сматра да је једно сигурно, а то је да и данас, са савременом технологијом, отварање гробница представља ризик, јер увек постоји могућност да археолог удахне неку бактерију. Али чак и тада је шанса да ће умрети од тога — веома мала.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала