Украјина: Ниска излазност на изборима, Зеленски позива на гласање

© REUTERS / Viacheslav RatynskyiИзбори у Украјини
Избори у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Излазност на превременим парламентарним изборима, који се данас одржавају у Украјини и трају до 15 часова — била је 34,7 одсто, саопштила је Централна изборна комисија.

Будући да се излазност у првој половини дана сматра ниском, председник Украјине Владимир Зеленски позвао је грађане да изађу на изборе.

„Ми смо то учинили, а ви? Изађите на изборе, хајде да то учинимо зајдено“, написао је Зеленски на својој страници на Фејсбуку.

Стручњаци сматрају да је разлог због ког је излазност толико ниска заправо — да се народ уморио од политике, као и да је у јеку летња сезона.

„Према досадашњим подацима — излазност се сматра поприлично скромном. Мислим да су се грађани једноставно уморили од политике“, оценио је Богдан Беспаљко, заменик директора Центра за истраживање Украјине и Белорусије при Московском државном универзитету.

Превремени избори за Врховну раду били су заказани, након што је председник Украјине Владимир Зеленски објавио информацију да је распуштен Парламент, и то за време председничке инаугурације 20. маја. На изборима учествују 24 партије и 3.220 кандидата.

На бирачким списковима је регистровано 34 милиона грађана Украјине, док на изборима не може да учествује три милиона становника Донбаса и неколико милиона Украјинаца који живе на територији Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала