Зашто Француска ствара „велику космичку команду“

© AP Photo / Henri GriffitКосмодром Куру у Француској Гвајани
Космодром Куру у Француској Гвајани  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон објавио је да у септембру намерава да формира нову свемирску команду у оквиру ратног ваздухопловства, а тиме настоји да учини Француску најснажнијом државом у Европи.

Према писању западних медија, нова структура ће вероватно заменити Уједињену свемирску команду (ЦИЕ), која у Оружаним снагама Француске постоји од 2010. године, а која је под управом Генералштаба.

Истовремено, медији саопштавају да је планирано да се Уједињена свемирска команда пребаци под команду Ваздухопловних снага, преноси телевизија РТ.

Према речима Макрона, Ваздухопловне снаге ће у будућности бити трансформисане у Ваздушно-космичке снаге.

Бити у тренду

Према писању светских медија, француско руководство је последњих година почело да удељује више пажње војном аспекту истраживања свемира.

У септембру 2018. године министарка одбране Француске Флоранс Парли изјавила је да је недопустиво да земља заостаје на пољу свемирске технологије.

Према њеним речима, друге свемирске силе раде на милитаризацији свемира тако што постављају у орбиту потенцијално опасне објекте, што сведочи о њиховим агресивним намерама. Парлијева је посебно издвојила Русију, оптуживши је да покушава да пресретне информације са француско-италијанског сателита.

Шеф Уједињене космичке команде Оружаних снага Француске Мишел Фридлинг је у новембру 2018. године рекао да свемир постаје „поље конфронтације“. Касније је изјавио да сателитска групација земље није довољно заштићена.

© AP Photo / Henri Griffit Космодром Куру у Француској Гвајани
Зашто Француска ствара „велику космичку команду“ - Sputnik Србија
Космодром Куру у Француској Гвајани

Према његовим речима, међу претњама са којима се може суочити француски војни свемирски програм, јесу организација саботаже на земљи, сајбер-напади, инсталирање радио-електронских сметњи, пресретање сателита у свемиру или њихова неутрализација уз помоћ ласера.

Са друге стране, телевизијска компанија БФМ ове године је саопштила да Француска самостално развија антисателитски ласер.

Према плану војних расхода за период од 2019. до 2025. године, Париз је дужан да издвоји 3,6 милијарди евра за пројекте одбране у свемиру, преноси „Франс 24“. Међу циљевима програма је лансирање у орбиту групације извиђачких сателита ЦСО, комуникационих сателита „Сиракуза“, лансирање извиђачких сателита ЦЕРЕС, као и модернизација радара за осматрање свемира ГРАВЕС.

У јуну 2019. године Флоранс Парли је најавила почетак истраживања свемира према програму за стварање сателита нове генерације.

CC0 / / Међународна свемирска станица
Зашто Француска ствара „велику космичку команду“ - Sputnik Србија
Међународна свемирска станица

„Савремени начини ратовања предвиђају фокусирање на ваздух и свемир. Формирајући своју свемирску команду, Француска делује у складу са савременим тенденцијама војне изградње“, изјавио је главни уредник листа „Национална одбрана“ Игор Коротченко.

Како истиче војни стручњак Јуриј Кнутов, у намери Макрона да „прошири“ свемирске могућности огледају се и политичке амбиције лидера француске државе.

„Макрон претендује на место европског лидера. Он настоји да учини Француску најснажнијом државом у Европи. Свемирска команда је део тог задатка, као и жеља да се покаже да је Француска најмоћнија држава у Европи“, оценио је Кнутов.

Силе и средства

Према писању америчког портала „Брејкинг дефенс“, у реализацији својих свемирских амбиција Француска се ослања на подршку других земаља-чланица ЕУ и НАТО-а. На пример, програм израде сателита ЦСО предвиђа улагање Немачке, Шведске и Белгије.

Према речима стручњака, Француска има солидне основе за развој војне свемирске технологије, а то је најстарији, после Русије и САД, свемирски програм у свету, као и индустријски потенцијал развијене европске силе.

„Данас је Француска једина европска земља, која је способна да лансира своје свемирске објекте са сопственим носачима“, истиче Јуриј Кнутов. Реч је о породици европских ракета-носача „Ариане“, у чијој је изради највећу улогу имала и има Француска.

© Arnold JerockiЕмануел Макрон
Зашто Француска ствара „велику космичку команду“ - Sputnik Србија
Емануел Макрон

Космодром „Куру“ у Француској Гвајани ближе је екватору него иједан сличан објекат других свемирских сила и то је најбоље место за лансирање сателита у геостационирану орбиту. То је још једна предност Француза, сматрају стручњаци.

„Могућности Француске у аерокосмичкој индустрији су прилично импресивне. Француска има потпуну свемирску аутономију. Међутим, она не поседује сопствени програм свемирских летова са посадом и нема могућност да створи и распореди свемирске ударне системе“, каже Коротков.

Поред тога, слабе тачке француског свемирског програма су и одсуство космодрома, који би се користио само у војне сврхе, јер је „Куру“ ипак објекат двоструке намене, оценио је Јуриј Кнутов. Штавише, многе намере израде офанзивног оружја, укључујући и свемирско наоружање, постоје само на папиру, додао је он.

„Међутим, то не значи да Француска намерава да заостаје за другима. Убудуће ће се бавити развојем сателита који ће ловити друге сателите, ласерског оружја, које ће моћи да се распореди у свемир, као и електромагнетног оружја“, закључио је Кнутов. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала