Америка коначно реаговала на ухапшене агенте ЦИА

© AP Photo / Steven SenneЗастава САД
Застава САД  - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео одбацио је данас саопштење Ирана да је ухапсио 17 шпијуна који су радили за Америчку обавештајну агенцију (ЦИА) и осудио неке на смртну казну.

"Ирански режим има дугу историју лагања", рекао је Помпео у интервјуу Фокс Њузу, пренео је Ројтерс.

Иранска државна телевизија објавила је раније данас фотографије неких од 17 шпијуна који су радили за ЦИА.

У саопштењу прочитаном на државној телевизији, иранско Министарство за обавештајне послове је навело да су они хапшени у периоду од годину дана, до марта 2019. године.

Неки од њих су осуђени на смртну казну, саопштила је иранска државна телевизија, пренео је Ројтерс.

Хапшења су се догодила током протеклих месеци, а ухапшени су радили на "осетљивим местима" у војним и нуклеарним објектима, изјавио је ирански обавештајац на конференцији за новинаре у Техерану, пренео је АП.

Он није рекао колико их је добило смртну казну, нити када су казне изречене.

Амерички носач авиона Абрахам Линколн. - Sputnik Србија
Зашто рат против Ирана желе сви на Западу осим Трампа

Ирански званичник није рекао своје име, али је идентификован као директор Одељења за борбу против шпијунаже иранског Министарства за обавештајне послове.

Такав поступак је веома неуобичајен у Ирану, јер се званичници обично идентификују на конференцијама за штампу, навела је америчка новинска агенција, кона напомиње да се представници обавештајних служби ретко појављују пред медијима.

Саопштење о хапшењима долази у тренутку када је нуклеарни споразум Ирана са светским силама под знаком питања и повећаних напетости у региону Персијског залива.

Криза је произашла из одлуке председника САД Доналда Трампа да прошле године повуче Сједињене Америчке Државе из споразума са Ираном и пооштри санкције тој земљи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала