Откривена врста корњача која светли у мраку

© AP Photo / UncreditedКорњача
Корњача - Sputnik Србија
Пратите нас
Поморски биологичари открили су око Соломонских острва врсту корњаче која светли у мраку и има необичну способност биофлуоресценције, односно емитовања светла у различитим бојама, као што су зелена и црвена.

Биофлоуресценција се проучава тек десетак година, а откриће корњаче са кљуном јастреба код Соломонских острва је прво такве врсте, преноси „Соломон тајмс“.

Тим биолога не зна са сигурношћу зашто корњаче поседују ову јединствену способност, али се зна да је друге врсте користе да би комуницирале између себе или да би се камуфлирале.

Поморски биолог Александер Гаос каже да корали често имају биофлуоресценцију, тако да је могуће да и корњаче имају ову црту како би се уклопиле у околину.

Наредни корак у разумевању других њихових способности биће да биолози проуче очи корњача које светле у мраку, како би утврдили да ли оне заправо виде флуоресцентне боје које емитују.

Тим биолога ће проучити и хемијску реакцију у корњачама, да би установио шта узрокује флуоресценцију.

Научници на Филипинима се надају да ће пронаћи још примерака исте биофлуоресцентне корњаче у својим водама.

Ово јединствено откриће лако би могло да води до огромних открића и код других животињама које имају непознате способности, наводи „Соломон тајмс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала