Списак чланова ОВК које чека врућа столица у Хагу

© AP Photo / Visar KryeziuОВК
ОВК - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Специјално тужилаштво је до сада, према наводима медија, испитало око 300 особа у вези са наводима о ратним злочинима описаним у извештају Савета Европе који је саставио Дик Марти о злочинима ОВК на КиМ.

Листи особа које су испитане, или ће се тек наћи пред Специјалним тужилаштвом, придружио се и сада већ други пут бивши премијер Косова Рамуш Харадинај, који је због судског позива и поднео оставку. На списку Тужилаштва су и саветник председника Косова Бисљим Зурапи, бивши члан Врховног штаба ОВК Сокољ Башотен, група бивших припадника ОВК из Призрена и бивши председник косовске скупштине Јакуп Краснићи.

Иако никада није потврдио, по медијима на Косову се спекулисало да је и председавајући косовске скупштине Кадри Весељи два пута већ испитиван пред Специјалним тужилаштвом.

Специјални суд за ратне злочине на Косову од новембра прошле године до данас испитао је више припадника ОВК, а неки од њих тек треба да се појаве пред Тужилаштвом.

Рамуш Харадинај — бивши вођа ОВК. У Албанији је 1996. завршио обуку и учествовао у стварању терористичких база у градовима Кукс (Кукеш) на северу Албаније и Тропоја. На Космет је ушао илегално, а трајно се вратио средином 1997, када је с браћом Даутом и Шкељзеном организовао терористичке нападе на полицију широм Метохије. У априлу 1998. године постао је један од регионалних команданата ОВК. На његову иницијативу у Глођану је формирана специјална јединица Црни орлови у оквиру ОВК, којој се приписује одговорност за мучења и убијања више десетина српских цивила, чија су тела нађена у Радоњићком језеру и по сеоским бунарима у општини Дечани.

Јакуп Краснићи — бивши председник косовске скупштине. Испитивање му је заказано за 24. јул, али није саопштено у ком својству ће бити испитан. Краснићи је током рата 1999. вршио улогу портпарола и члана Главног штаба ОВК. Он је реко да ће се одазвати позиву упркос томе што је овај суд „на крају конципиран у Београду са клеветама и лажима и са мотивом и сврхом компромитовања и инкриминације праведног рата“. Један је од оснивача ОВК у Дреници и вођа терористичке групе Голуб. Као члан политичке дирекције ОВК био је упознат са планирањем, извођењем и организацијом киднаповања, убиствима и физичким злостављањима српског становништва.

Сокољ Башота, као и група бивших припадника ОВК из Призрена, биће саслушани у Хагу, али је датум заказаног испитивања за сада непознат. Његово учешће у ОВК везује се за сарадњу са Тачијем, а био је задужен за Ораховац, Дреницу и српска села у овом региону. Директно је учествовао у киднаповању Србина Десимира Јефтића из Звечана и убиству Ђорђа Белића, због чега је против њега и подигнута оптужница. После рата обављао је дужност министра за рад и социјална питања у тадашњој привременој влади.

Гани Геци, бивши посланик ЛДД, испитан је почетком новембра на непознатој локацији на Косову. Како је сâм изјавио, биће сведок за пет убистава пред судом у Хагу.

Рустем Мустафа Реми, бивши командант Оперативне зоне ОВК у Лабу и бивши посланик скупштине Косова, испитан је 14. и 15. јануара у Хагу. Испитиван је у својству „осумњиченог сведока“, како је рекао адвокат Арианит Коци.

Астрит Шабани, бивши припадник ОВК, на одслужењу је затворске казне од 20 година у затвору у Дубрави због убиства четири Рома и једног Албанца. Специјално тужилаштво га је испитало у затвору 8. децембра, како приштински медији преносе, због сумње да је убио једног Србина и двојицу Рома.

© AP Photo / Chip EastПрипадници терористичке ОВК на КиМ 1999. године
Списак чланова ОВК које чека врућа столица у Хагу - Sputnik Србија
Припадници терористичке ОВК на КиМ 1999. године

Сокољ Добруна, бивши председник Војног суда Ослободилачке војске Косова, позван је од Специјалног суда на испитивање 12. децембра прошле године у Приштини. Првобитно му није предочено у ком својству ће бити испитан. Током испитивања у Хагу 13-14. децембра видео је, по сопственој изјави, да је писало сведок, али да на основу питања која су му постављали, како је рекао, не може да искључи могућност и да буде осумњичен.

Назиф Мехмети, капетан Дини, бивши „шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба“. Позван је од Специјалног суда да се појави на саслушању од 22. до 24. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан.

Сами Љуштаку, бивши командант ОВК, припадник Дреничке групе. Испитан је 17. јануара у Хагу, „бранио се ћутањем“. Није му предочено у ком својству ће бити испитан.

Ремзи Шаља, командант Црвена јабука, „командант специјалне јединице главног штаба ОВК“, позван је на саслушање 17. јануара у Хагу. Није му предочено у ком својству ће бити испитан.

© Sputnik / Бранкица РистићAлбанац у Приштини са заставом Дарданије (Илирске државе која се простирала на територији данашњег Косова, јужне Србије, Македоније и Албаније)
Списак чланова ОВК које чека врућа столица у Хагу - Sputnik Србија
Aлбанац у Приштини са заставом Дарданије (Илирске државе која се простирала на територији данашњег Косова, јужне Србије, Македоније и Албаније)

Сафет Суља, пуковник ОВК, део „оперативне зоне Паштрик“, позван од Специјалног суда на саслушање 12. децембра у Приштини. Како је сâм изјавио, позван је у својству сведока. Испитан је када и Сокољ Добруна, од 13-14. децембра.

Сабахајдин Цена, бивши ОВК припадник у „оперативној зони Паштрик“, саслушан је 14. и 15. јануара у Приштини. Његов адвокат Махмут Хаљими изјавио је да је његов клијент испитан у својству осумњиченог.

Суљејман Сељими, бивши главни командант ОВК, добио је позив за саслушање у Хагу за 9. јануар. Није се одазвао позиву због „нарушеног здравља“, али је потом испитан у Приштини 6. фебруара. Тренутно је на условном отпусту са издржавања затворске казне због почињених ратних злочина против цивилног становништва.

Раимонда Реци — прва припадница ОВК која је добила позив за саслушање од Специјалног суда у Хагу. Позив јој је уручен почетком децембра и како је навела, речено је да је позвана у својству сведока.

Исмет Тара, познатији као командант Хоџа, примио је позив за саслушање 20. децембра. Тара је испитан у Хагу у својству осумњиченог 17. фебруара, а испитивање је трајало неколико дана.

Насер Краснићи, бивши командант ОВК за област Паштрик, испитиван је два дана у Приштини, саопштио је његов адвокат Фљорин Вертопин 18. јануара.

Назиф Мехмети, бивши шеф војне полиције ОВК у оперативној зони Лаба, испитан је у својству осумњиченог у Приштини 22. и 23. јануара.

Фатон Мехметај, бивши члан ОВК, испитан је 4. фебруара у Хагу. Није познато у ком својству је испитиван.

Махир Хасани, позван на испитивање 11. фебруара у Хагу, али је вест демантовао сâм Хасани. Међутим, почетком фебруара је адвокатска канцеларија Артана Ћекинија саопштила да је специјално веће Уставног суда суспендовало налог специјалног тужиоца према Хасанију за предају докумената, података, белешки и спецификованих докумената из налога специјалног тужиоца.

Љахи Ибрахимај, генерал ОВК из Метохије (Дукађин), потврдио је 11. фебруара да му је уручен позив од стране Специјализованих већа и најавио да ће га тужилац испитати. Одбио је да каже када ће бити испитан и у ком својству.

Исуф Гаши испитан је од стране Канцеларије специјалног тужиоца 20. фебруара у својству сведока.

Пјетер Шаља, познатији као командант Вук, испитан је у својству осумњиченог у Бриселу.

Бљерим Кучи, посланик Алијансе за будућност Косова, првобитно је потврдио да ће бити испитан 12. марта. Он је изјавио да ће „испунити своју обавезу“ и одазвати се суду. Кучи није објаснио у ком својству га је позвао Специјални суд, али је затражио од медија да га не контактирају са додатним захтевима. У међувремену, портал „Зери“ је пренео вест да се очекује да Кучи буде испитан у Хагу 7. априла.

Осман Карпузи, бивши припадник ОВК, потврдио је прошлог месеца да је позван на испитивање у Хаг 13. и 14. марта.

© AFP 2023 / JOEL ROBINEПрипадници терористичке организације ОВК
Списак чланова ОВК које чека врућа столица у Хагу - Sputnik Србија
Припадници терористичке организације ОВК

Башким Ндрецај, бивши припадник ОВК из Суве Реке, 13. марта добио је позив Специјалног суда. Ндрецај је испитан 22. маја и то, како је саопштио, у својству осумњиченог. Рекао је и да се бранио ћутањем.

Саљих Љајћи, командант 136. бригаде ОВК, испитан је 14. марта, саопштило је Удружење ратних ветерана ОВК из Пећи, али не и у ком својству је био испитан.

Енвер Шаља — бивши представник ОВК у Немачкој, позив за саслушање у својству сведока му је уручен управо у Хагу, где је боравио заједно са Исметом Таром, који је тамо испитиван у својству осумњиченог.

Рахим Хашими , бивши припадник Делта командних снага 138. бригаде ОВК, примио је позив Специјалног суда и појавиће се на испитивању 9. априла у Хагу у својству осумњиченог.

Мендим Дака Шари, бивши комадант специјалне јединице Генералштаба ОВК, како је пренела „Газета експрес“, 13. маја је требало да путује у Хаг на позив Специјалног суда.

Фљамур Хоти, бивши припадник ОВК, како је сâм потврдио, позван је од стране Специјалног суда за 28. мај. Није познато да ли је и у ком својству испитан.

Шукри Буја, бивши командант ОВК за зону Неродимља и бивши градоначелник Липљана, како је сâм потврдио за „Газету експрес“, биће испитан у својству осумњиченог за ратне злочине на Косову 17. јула у Хагу.

Рамиз Ћерићин, познат као командант Лав, испитан је 9. јула у Приштини у својству осумњиченог, како је сâм навео. Медијима је рекао да није могао да путује у Хаг зато што нема пасош, јер је на потерници Интерпола, па му је омогућено да буде саслушан у канцеларији Еулекса у Приштини.

Наим Маљоку, саветник косовског премијера Рамуша Харадинаја и бивши начелник Ослободилачке војске Косова, саопштио је 10. јула да је у Хаг позван у својству сведока.

Бисљим Зурапи, саветник председника Косова и истовремено бивши начелник штаба ОВК, позван је од стране Специјалног суда у својству осумњиченог. Саслушање је, како је сâм потврдио за косовске медије, заказано за 4. август ове године .

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала