Прве анализе избора у Украјини: Потоп националиста, Зеленски губи право на изговоре

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Пратите нас
Партија председника Украјине Владимира Зеленског убедљиво води на изборима за Врховну раду са 42,19 одсто гласова, показују подаци Централне изборне комисије Украјине, након обраде 35,51 одсто гласова.

Партију „Слуга народа“ Владимира Зеленског прати странка Виктора Медведчука „Опозициони блок — За живот“, са добијених 12,75 одсто гласова. У Врховну раду ће ући још и патрија бившег председника Петра Порошенка „Европска солидарност“ и партија бивше премијерке Јулије Тимошенко „Баткившчина“ са 8,71, односно 8,15 одсто гласова.

Патрија „Глас“ лидера музичке групе „Океан Елзи“ Свјатослава Вакарчука, која се према предизборним анкетама борила да пређе цензус, освојила је 6,39 одсто гласова.

Коначна излазност је износила 49,84 одсто уписаних бирача.

Председник Украјине Владимир Зеленски позвао је синоћ лидера партије „Голос“ да се састану како би разговарали о формирању коалиције у Врховној ради. Председник политичког савета „Опозициона платформа — за живот“ Виктор Медведчук је искључио важност формирања коалиције са партијом „Слуга народа“.

Куриозитет ових избора је то да је посланица Врховне раде Надежда Савченко, која је била кандидат у изборној јединици број 51 у Доњецкој области — добила само осам гласова.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајинска народна посланица Надежда Савченко
Прве анализе избора у Украјини: Потоп националиста, Зеленски губи право на изговоре - Sputnik Србија
Украјинска народна посланица Надежда Савченко

У првој анализи изборних резултата, РТ наводи да су највећи губитници — националистичке партије. Једина странка са националистичком реториком која је ушла у Парламент је Порошенкова. Остале странке са деснице, као што су „Радикална партија“ и „Свобода“ — остале су испод црте.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЈулија Тимошенко
Прве анализе избора у Украјини: Потоп националиста, Зеленски губи право на изговоре - Sputnik Србија
Јулија Тимошенко

Гласање је показало и да су Украјинци уморни од избора — јер је излазност била тек нешто већа од 50 одсто. Као што је био случај са изборима у априлу, неколико милиона украјинских грађана који живе у Русији — нису могли да гласају на изборима, јер су им украјинске власти то забраниле.

Председник Украјине је рекао да ће му изборна победа омогућити да настави са законодавним инцијативама. Међу приоритетима је навео окончање сукоба у источној Украјини, као и размену заробљеника.

РТ наводи да је Зеленски и пре избора забележио неке успехе, попут смањења насиља у деловима источне Украјине који су под котролом побуњеника. На изборни дан је проглашено примирје између снага Кијева и самопроглашених области Луганска и Доњецка. 

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПетро Порошенко
Прве анализе избора у Украјини: Потоп националиста, Зеленски губи право на изговоре - Sputnik Србија
Петро Порошенко

Отпор Парламента до сада је служио као згодан изговор Заленском, који је прва три месеца мандата провео дајући контрадикторне изјаве о будућој политици, стоји у анализи РТ-а. 

Он је тражио хитне смене на нижим нивоима власти, а упустио се и у обрачуне са Порошенковом старом гардом.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаИзбори у Украјини
Прве анализе избора у Украјини: Потоп националиста, Зеленски губи право на изговоре - Sputnik Србија
Избори у Украјини

Зеленски ће морати да докаже да није под утицајем олигарха Игора Коломојског, чији телевизијски канал је емитовао комедију у којој је председник играо главну улогу, наводи РТ.

Коломајски је имао и жесток сукоб са Порошенком због национализације банке „ПриватБанк“. Такође, постоји и велики број криминалних случајева који су, наводно — гурнути под тепих под Порошенком. 

И ново примирје са побуњеницима ће морати да буде заштићено. Неколико их је пропало откако је сукоб почео пре пет година, када су власт у земљи преузели националисти, који су затим хтели насилним путем да сломе отпор на истоку земље, која је одувек пријатељски настројена према Русији.

Иако је обећавао мир — нови председник је одбио директне разговоре с побуњеницима, тврдећи да они нису ништа друго него руски пијуни, премда је Москва тврдила супротно.

Ако је то индикатор будуће политике, тешко је замислити миран крај сукоба под новим председником, без обзира на то колику подршку у Парламенту ће имати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала