Британска комунистичка партија: Борис Џонсон ће постићи договор о брегзиту

© AP Photo / Stefan RousseauНовоизабрани премијер Велике Британије Борис Џонсон
Новоизабрани премијер Велике Британије Борис Џонсон - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар Комунистичке партије Велике Британије Роберт Грифитс изјавио је за Спутњик да не искључује могућност да Борис Џонсон добије подршку Парламента о споразуму о „брегзиту“ након што преузме функцију новог британског премијера.

„Не бих искључио могућност да ће постићи договор преко Парламента, што је донекле измењена верзија пакета одлазеће премијерке Терезе Меј. Са неким писменим уверавањима Комисије (ЕУ) или нечим сличним. Не би ме уопште изненадило“, рекао је Грифитс.

Он је такође навео да би у неком тренутку могли да постоје неформални споразуми о продужењу прелазног периода, али је истакао да је мало вероватно да ће споразум о „брегзиту“, о којем је преговарала Мејова, на неки начин бити прерађен.

Грифитс сматра да би Џонсон, ако не постигне договор о „брегзиту“ кроз Парламент, могао да распише опште изборе, оптужујући Лабуристичку партију за блокирање споразума о повлачењу.

„Он ће желети да прикаже лабуристе и њиховог лидера Џеремија Корбина као противнике ’брегзита‘, а кампања коју ће они (торијевци) водити против Корбина биће много вулгарнија и екстремнија од тога. Они ће желети да кажу да је Борис онај који је покушао или покушава да испоштује референдум (из 2016. године), а не лабуристи. То би био ефектан начин да се крене у изборну кампању“, нагласио је он.

Тереза Меј одлучила је да поднесе оставку у мају након што није успела да постигне консензус унутар Парламента и Конзервативне партије о повлачењу земље из Европске уније. Џонсон је изјавио да би волео да промени споразум о повлачењу који је Мејова договорила, а који је Парламент три пута одбацио.

Бивши министар спољних послова и бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон изабран је за председника британске Конзервативне партије. У среду ће Џонсон постати премијер земље, након што актуелна премијерка Тереза Меј поднесе оставку.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала