Лавров: Усијане главе у Вашингтону желе војни сценарио у Ирану

© REUTERS / HANDOUTБродови америчке ратне морнарице разарачи "Девастејтор", "Гладијатор", "Сентри", "Декстроу", "Мејсон" и хеликоптер "Си драгон" у Арапском мору
Бродови америчке ратне морнарице разарачи Девастејтор, Гладијатор, Сентри, Декстроу, Мејсон и хеликоптер Си драгон у Арапском мору - Sputnik Србија
Пратите нас
Један број политичара у Сједињеним Америчким Државама и даље жели да реши проблем Ирана војним путем, али Москва упозорава на ту идеју, полазећи од чињенице да амерички председник Доналд Трамп не дели такво мишљење, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Говорећи о ситуацији у вези са иранским нуклеарним споразумом и противречностима између Сједињених Америчких Држава и Ирана, Лавров је подсетио да су се САД саме повукле из споразума који је одобрила резолуција Савета безбедности УН и при томе покушавају да спрече друге земље да га испуњавају.

„Било би смешно, али, нажалост, ово је озбиљна ствар, а доста ’усијаних глава‘ у Вашингтону жели да реши проблем са Ираном војним путем. Ми нисмо осетили никакво расположење у том погледу код председника Доналда Трампа. Мислим да он не дели такве ставове, али, нажалост, многи амерички политичари и даље имају такву идеју. Мислим да би то био изузетно опасан развој догађаја“, рекао је Лавров у интервјуу за латиноамеричке медије и телевизију РТ.

Он је објаснио да је регион већ више пута патио због авантуристичке политике Вашингтона.

„Узмите за пример Ирак и Либију. Затим је такозвана коалиција хтела да понови у Сирији оно што је урадила са Ираком и Либијом. На срећу, ми и наше турске и иранске колеге успели смо да то спречимо. Сада се све активније крећемо ка политичком решењу“, додао је руски министар.

Лавров сматра да Иран треба да постане део решења проблема безбедности на Блиском истоку, а не да буде виновник свега што се тамо догађа.

„Ми одавно, више од 10 година, промовишемо идеју да би земље Персијског залива, и Арапи, и Иран, требало да почну да се договарају о процесу изградње поверења, транспарентности у војној области уз подршку Арапске лиге, Организације исламске сарадње и петорке сталних чланова Савета безбедности УН. Мислим да се на крају неће моћи без тога“, објаснио је Лавров коментаришући америчке планове за повећање војног присуства на Блиском истоку због Ирана.

Према његовим речима, политика да се Иран представи као главни кривац за све што се догађа у Сирији, на палестинским територијама, у Јемену или у суседним земљама је конфронтацијска.

„То неће помоћи у решавању проблема. Уверен сам да Иран треба укључити у дијалог. О томе разговарамо са нашим америчким и израелским колегама. Сигуран сам да ћемо бранити овај став све ефикасније, јер све више земаља схвата безизлазност авантуристичких агресивних војних сценарија“, додао је руски министар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала