Министарство одбране Русије: Поступци јужнокорејски пилота — ваздушно хулиганство

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаАвиони Ту-95
Авиони Ту-95  - Sputnik Србија
Пратите нас
Током прве заједничке патроле у Азијско-пацифичком региону, ваздухопловне групе Русије и Кине 11 пута су пратили ловци страних држава, изјавио је командант ваздухопловства дугог домета руске авијације, генерал-пуковник Сергеј Кобилаш.

„Током извршавања задатка ваздухопловну групу су 11 пута пратили ловци страних држава“, рекао је Кобилаш.

Он је додао да су руски бомбардери у оквиру заједничке патроле са Кином летели 11 сати и прешли 9.000 километара на висини од 7.500 до 8.500 метара. 

Кобилаш је истакао да су поступци јужнокорејских пилота према ваздушној патроли Русије и Кине „ваздушно хулиганство“.

„Руске посаде су се строго придржавале задатог режима летења. Према подацима објективне контроле није дозвољено нарушавање ваздушног простора Јужне Кореје и Јапана. Удаљеност од спорних острва најближе авионске групе била је више од 25 километара. Због тога поступке јужнокорејских посада треба сматрати ваздушним хулиганством“, оценио је генерал-пуковник.

Кобилаш је саопштио и да је војном аташеу Јужне Кореје уручена протестна нота у вези са незаконитим и опасним поступцима посада јужнокорејских авиона.

Руски и кинески војници су 23. јула извели прву заједничку патролу авионима дугог домета у Азијско-пацифичком региону. Јужна Кореја оптужила је Русију за повреду ваздушног простора земље изнад Јапанског мора.

Оружане снаге Јужне Кореје саопштиле су раније да је руски војни авион А-50 наводно два пута нарушио ваздушни простор земље на Јапанском мору у области острва Токто (јапански назив Такешима). Због тога је подигнута узбуна и покренути су авиони Ф-15К и Ф-16К Ратног ваздухопловства Јужне Кореје, који су испалили 20 сигналних ракета и 360 упозоравајућих хитаца из митраљеза. Према наводима војске, авион се налазио у ваздушном простору Јужне Кореје први пут око три минута, а други пут четири минута. Према наводима војске, неколико сати пре тога, два кинеска авиона пролетела су у зони идентификације противваздушне одбране Јужне Кореје, а затим су је напустили и вратили се заједно са два руска Ту-95. Група се налазила у зони за идентификацију ПВО око 25 минута.

Касније је Министарство одбране Русије негирало оптужбе да су њихови авиони Ту-95МС ушли у ваздушни простор Сеула, већ да су летели изнад неутралних вода Јапанског мора, док су јужнокорејски ловци, који су полетели како би их пресрели, опасно маневрисали и пресецали им курс, стварајући претњу за безбедност руских авиона. У ресору су нагласили да су јужнокорејски ловци пресекли путању авионима Ту-95МС и тако створили претњу за њихову безбедности. Министарство одбране Русије такође је изјавило да јужнокорејски пилоти нису први пут безуспешно покушали да спрече летове руских авиона изнад неутралних вода Јапанског мора, позивајући се на „зону за идентификацију“ противваздушне одбране, коју је произвољно установила јужнокорејска страна. Министарство одбране је констатовало да такве „зоне“ нису предвиђене међународним правилима и да их Руска Федерација не признаје, што је више пута пријављивано јужнокорејској страни путем различитих канала. Министарство је додало и да јужнокорејски авиони нису испалили никакве пуцње упозорења. Да се то десило — уследио би одговор.

Коментаришући инцидент, портпаролка Министарства спољних послова Кине Хуа Чунјин је изјавила да јужнокорејска зона за идентификацију није ваздушни простор те земље и да свако има право на слободу лета у тој области.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала