Тони Блер: Џонсон није блесав

© REUTERS / Bria WebbТони Блер
Тони Блер - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши британски премијер Тони Блер оценио је да је популизам америчког председника Доналда Трампа „скоро паметан у поређењу са британском“ формом популизма.

Блер је у интервјуу за „Велт“ одговорио на питање која је разлика између Трампове врсте популизма и британске реторике.

„У Британији се опште популарно осећање превело у политику која мења живот — ’брегзит‘. То је горе од Трамповог популизма“, рекао је Блер.

Он је додао да ће Борису Џонсону, новом лидеру конзервативаца и будућем британском премијеру, бити потребна Трампова подршка пошто Британија напусти ЕУ, али је упозорио да је то „мач са две оштрице“, преноси „Политико“.

„За сваког британског премијера подразумева се да имамо блиске односе са САД, без обзира ко је председник. Међутим, ако Британија изгуби своју блискост са ЕУ, онда ће постати веома зависна од САД“, казао је Блер.

Он је рекао и да Џонсон „није блесав“, али да сви који знају макар нешто о разговорима о „брегзиту“, знају да он „не може да испреговара оно што обећа“.

„Политико“ подсећа да је Џонсон током кампање за лидера торијеваца обећао да ће поново преговарати о споразуму о изласку из ЕУ, који је бивша премијерка Тереза Меј договорила са ЕУ, упркос инсистирању Брисела да о томе нема нових преговора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала