Бивши амерички тужилац — нема довољно разлога да се Трамп оптужи за „заверу“ са Русијом

© AP Photo / Jonathan ErnstБивши амерички специјални тужилац Роберт Милер сведочи у Конгресу
Бивши амерички специјални тужилац Роберт Милер сведочи у Конгресу - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши специјални тужилац за „случај о Русији“ Роберт Милер изјавио је да није нашао довољно основа да оптужи Доналда Трампа за „тајни договор“ са Русијом.

„Нисмо нашли довољно доказа кривице“, рекао је Милер говорећи у Конгресу. Он је потврдио да извештај није био „оправдање“ Трампа, како је изјавио председник.

Током сведочења у Конгресу, Милеру је постављено питање да ли је дошао до следећих закључака: да између Трампа и Москве није постојала „завера” и да није било ометања правде.

„Не, то није написано у извештају“, рекао је Милер. Он је такође негативно одговорио на питање да ли његов извештај представља Трампово „оправдање“ за извршење могућих злочина. Притом, Милер је потврдио да није нашао довољно основа за изношење оваквих оптужби. 

Међутим, он је потврдио оптужбе против Русије за „мешање у изборе“.

„Наша истрага је закључила да се руска влада широко и систематски мешала у наше изборе“, истакао је Милер.

Према његовим речима, истрага није пронашла доказе да је предизборни штаб Доналда Трампа био у завери са Русијом.

„Ми нисмо разматрали могућност ’завере‘“, прецизирао је Милер, додајући да овај појам популаран у америчким медијима нема никакво правно значење.

Бивши специјални тужилац је признао да би Доналд Трамп могао бити оптужен након одласка са места председника. Он је потврдно одговорио на питање да ли би Трамп могао касније да буде оптужен.

Милер је скоро две године истраживао претпоставке о „мешању Русије“ у изборе, што Москва негира. Након истраге, Милер је потврдио оптужбе за мешање. Притом он није пронашао доказе о „завери“ између Доналда Трампа и Русије, што су негирали и Кремљ и Бела кућа.

Милер је такође постигао низ осуђујућих пресуда против седам бивших Трампових сарадника, иако оптужбе нису биле директно повезане са главном темом истраге. Истрага је оптужила више од 30 лица, укључујући 12 грађана Русије. Милер је такође проучавао питање да ли је председник Трамп ометао правду током истраге и није дошао до недвосмисленог закључка. Након истраге, државни тужилац Вилијам Бар изјавио је да није било ометања правде. И Милер и Бар су поново потврдили дугогодишњи став америчког Министарства правде, да се према Уставу против актуелног председника у сваком случају не могу поднети кривичне пријаве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала