Будућим мамама већа примања док су на боловању

© Фото : flickr/Baby ShoesТрудница
Трудница - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Будуће маме ће, пре него што отворе трудничко боловање, у радној књижици морати да имају најмање годину дана стажа како би оствариле право на накнаду у складу са зарадом коју су примале, пишу „Новости“.

Граница ће бити постављена на 12 месеци изменама важећег закона, којим је прописано да је за пуни износ „боловања“ неопходно 18 месеци непрекидног рада.

Још једна новина, наводи лист, повољна за даме са високим примањима јесте то што ће им се просек на породиљском одсуству обрачунавати на основу пет просечних зарада, уместо садашње три. Тачније, моћи ће да приме пет републичких просека.

Како „Новости“ незванично сазнају, ово су два предлога измена Закона о финансијској подршци породицама са децом, који ће се наћи на дневном реду јесењег заседања парламента.

Радна група, на чијем је челу била министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, закључила је да би изменама прописа требало да буду обухваћене маме-предузетнице, оне које су радиле краће од шест месеци и даме које су остале у другом стању у првом месецу радног стажа.

„Инсистираћу на томе да изменама закона буде обухваћен што већи број оштећених, јер мислим да је то једино праведно решење. Побољшање ће зависити од могућности буџета“, рекла је Ђукић Дејановићева за „Новости“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала