Русија: Блокирањем сајта Рига жели да очисти информативни простор од независних медија

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
У одлуци летонских власти да блокирају сајт „Baltnews.lv“ Министарство спољних послова Русије види очигледну жељу Риге да очисти свој информациони простор од независних медија, а Москва очекује осуду од стране релевантних структура и невладиних организација, пре свега ОЕБС-а, наводи се у саопштењу Министарства.

„У овом кораку видимо очигледну тежњу званичне Риге да очисти свој информативни простор од независних и медија који нису под контролом државе. У делу одлуке у којем се наводе мотиви за затварање приступа сајту пише да портал ’Baltnews.lv‘ наводно нарушава одредбе Европске уније од 17. марта 2014. године о санкцијама у вези са претњом по независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине. С тим у вези, желели бисмо да напоменемо да сама Европска унија, на чије документе се позивају летонске власти, радије не жели да примећује систематско кршење слободе изражавања од стране својих земаља-чланица од Лондона, Париза и Берлина до самих балтичких република“, истиче се у коментару Министарства.

Министарство наводи да уместо тога европски званичници у стилу ментора редовно подучавају друге државе како да поштују високе стандарде Европске уније у погледу слободе говора.

„Очекујемо да релевантне међународне структуре и невладине организације, пре свега представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир, осуде ову одлуку званичне Риге“, додаје Министарство.

Раније су власти Летоније блокирале веб страницу „Baltnews.lv“, која припада новинској агенцији „Русија севодња“, наводећи да он представља претњу суверенитету Украјине.

Власти балтичких земаља више пута су ометале рад руских медија. Министарство спољних послова Русије изјављивало је да постоје очигледни знаци координисане политике тих држава. Министарство истиче да случајеви медијског узнемиравања у балтичким земљама „јасно показују шта у пракси представљају демагошке изјаве о посвећености Виљнуса, Риге и Талина принципима демократије и слободе говора“.

Конкретно, Министарство спољних послова Литваније је у априлу 2014. године одбило да изда акредитацију дописници агенције РИА Новости Ирини Павловој, а власти нису објасниле узроке за то. Крајем маја ове године на аеродрому у Виљнусу био је притворен уредник литванског Спутњика Марат Касем, јер је, како му је објашњено, представљао „претњу за националну безбедност“. Касему је забрањен улазак у земљу на пет година. У јулу је суд у Виљнусу одобрио одлуку да се блокира сајт Спутњик Литванија. Главни штаб естонских снага одбране назвао је Спутњик Естонија „злослутним пропагандним каналом“, наводећи да агенција објављује саопштења за јавност војске, али са „провокативним“ насловима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала