Скандал „тежак“ шест милиона долара баца сенку на смрт једног од највећих америчких хероја

© AP PhotoНил Армстронг
Нил Армстронг - Sputnik Србија
Пратите нас
На основу поверљивог споразума из судских докумената, болница „Мерси хелт Фарфилд“ у Охају платила је породици астронаута Нила Армстронга шест милиона долара како би избегла оптужбе да су постхируршке компликације довеле до његове смрти.

Нагодба је, наводно, склопљена због страха болнице од негативног публицитета и реакције јавности у светлу навода о неуспелој операцији.

Нил Армстронг, први човек који је 1969. године крочио на Месец, умро је након постхируршких компликација 2012. године.

Десет рођака овог астронаута, који је пре 50 година ушао у историју тако што је постао први човек који је крочио на Месец, добило је одштету од болнице. Међу њима су била и два Амстронгова сина, сестра, брат и шест унучади, наведено је документима који су поднесени Окружном тужилаштву у округу Хамилтон у Синсинатију, Охајо, а који су тек недавно постали јавно доступни.

У круг оштећених није била укључена Армстронгова удовица Керол, преноси „Гардијан“.

Армстронгови синови Марк и Рик тврде да је недовољна брига коју није обезбедила болница „Мерси хелт Фарфилд“ у Охају, коштала њиховог оца живота, наводи „Њујорк тајмс“.

У суботу је прослављена 50. годишњица првих корака Нила Армстронга на Месецу. Умро је 25. августа 2012. године, а у септембру 2014. поднесен је предлог да се постигне нагодба између болнице и породице.

„Болница је пристала на поверљиву нагодбу од шест милиона долара како би се избегао негативан публицитет због поступка који је породица могла да покрене у вези са смрћу астронаута“, наведено је у документу.

© AP Photo / AnonymousПосада Апола 11
Скандал „тежак“ шест милиона долара баца сенку на смрт једног од највећих америчких хероја - Sputnik Србија
Посада Апола 11

Морин Ричмонд, портпаролка болнице, одбила је да коментарише овај случај, рекавши да није у могућности да говори о нези појединаца.

У мејлу Асошијетед пресу додала је:

„Јавна природа ових детаља је веома разочаравајућа и за наше министарство и за породицу пацијента, који су желели да ова правна ствар буде приватна“.

Медији су за коментар замолили и Армстронгову удовицу и синове, као и Венди Армстронг, Армстронгову сестру, и адвоката који су учествовали у склапању нагодбе.

Керол Армстронг је за Њујорк тајмс изјавила да је потписала споразум, али да није добила никакав новац.

„Нил Армстронг је примљен у болницу у августу 2012. године. Оперисан је на кардиоваскуларној хирургији, али су настале постхируршке компликације и он је касније умро“, наведено је у предлогу нагодбе.

Већина одштете, око 5,2 милиона долара, подељена је између Армстронгових синова. Брат и сестра астронаута добили су по 250.000 долара, а шест унука је добило по 24.000 долара. Исплаћени су и адвокатски хонорари у износу од 160.000 долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала