Темпирани танкер прети да Црвено море претвори у црно (фото)

CC0 / Pixabay / Мапа Арабијског полуострва
Мапа Арабијског полуострва - Sputnik Србија
Пратите нас
Напуштени танкер на обали Јемена прети да Црвено море обоји у црно. Стручњаци упозоравају да би нагомилавање испарљивих гасова на броду могло да изазове „катастрофалну“ експлозију, након чега би милиони галона нафте завршили у мору.

Танкер, укотвљен у близини јеменске луке Рас Иса, носи око 1,1 милион барела нафте и на том месту је од 2015. године, а мештани су га користили као шлепер. Међутим, танкер годинама није одржаван и сада убрзано пропада уз ризик да изазове глобалну еколошку несрећу историјских димензија.

Брод припада државној нафтној компанији — Јеменској корпорацији за нафту и гас.

Опасност од изливања нафте у Суецки канал

У зависности од доба године и водених струја изливање из танкера могло би брзо да доспе у Суецки канал, а могло би да се прошири и до Ормуског теснаца, рекао је подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања Марк Лоукок Савету безбедности УН.

„Замислите ефекат такве катастрофе на животну средину, бродске путеве и глобалну економију“, рекао је он и додао да се разговори настављају како би тај проблем био решен што је брже могуће.

УН намерава да изврши процену ризика

Лоукок је обавестио Савет безбедности да његова агенција планира да направи процену ризика ове недеље, али је додао да је његов тим одбијен од стране Хута, који им нису издали потребне дозволе.

Влада под вођством Хута тражила је гаранције да им буде допуштено да, након спасавања танкера, са њега извуку вредан терет — готово 60 милиона долара у нафти, али међународне санкције тој земљи тренутно чине тај план неодрживим.

Јеменска влада у егзилу у Саудијској Арабији искористила је ситуацију са танкером како би критиковала своје ривале.

Од како је почео грађански рат у тој земљи 2015. године, две владе се боре за легитимитет у Јемену, а међународно призната је она коју подупире Саудијска Арабија. Сукоб је бацио земљу у једну од најгорих хуманитарних катастрофа на свету. Преко 14 милиона Јемена зависи од међународне помоћи на овај или онај начин, што представља огроман удео у укупном броју становника те земље који износи 24 милиона људи.

Страхови од „експлозије“ нафте нису само метафора — нагомилавање гасова у деловима за складиштење у танкеру могли би да изазову снажну експлозију, рекао је за Си-Ен-Ен Даг Вир, стручњак Опсерваторије за конфликт и животну средину у Великој Британији. Ризик од експлозије повећава не само опасност за животну средину, већ и сваког несретног посматрача који би се нашао у близини брода у тренутку експлозије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала