Хрватски медији открили зашто су Талибани напали баш њихове војнике

© AP Photo / Rahmat GulАвганистанске снаге безбедности на месту напада на хрватске војнике
Авганистанске снаге безбедности на месту напада на хрватске војнике - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватски војници нападнути су у среду ујутру у Кабулу, када се нападач-самоубица залетео у конвој од три возила у ком су били хрватски припадници НАТО операције „Одлучна подршка“. Како преносе загребачки медији, нападачи су, изгледа, намерно циљали баш њих.

У возилу су били припадници Команде специјалних снага, а један од тројице специјалаца подлегао је повредама које је задобио у пределу главе.

Како је у ауторском тексту за „Јутарњи лист“ оценио војни аналитичар Јан Ивањек, напад је изведен теретним трициклом напуњеним експлозивом којим се самоубица залетео у „тојоту ленд крузер“ у којој су била тројица хрватских специјалаца.

Хрватски војници претходно праћени

„С обзиром на одабир места напада и руте, сигурно је да су наши војници били намерно циљани, а неко време пре напада су се над њима спроводили надзор и праћење ради планирања извршења напада, па се било каква случајност може искључити. То је посебно необично јер Авганистанци воле хрватске војнике. Томе у прилог говори чињеница да за 16 година није било погинулих, док су друге, чак и мање државе имале на десетине мртвих. На пример, више него упола мања Естонија имала је девет погинулих, а Данска чак 43“, наглашава Ивањек.

© Хрватска војскаХрватски војник у Авганистану
Хрватски медији открили зашто су Талибани напали баш њихове војнике - Sputnik Србија
Хрватски војник у Авганистану

Напад нико није могао да предвиди

Чињеница је, додаје аналитичар, да овај трагични догађај спада у ризике позива специјалца.

„Нико га није могао предвидети нити спречити и нико не може бити одговоран осим извршилаца напада, који морају бити пронађени. Сигурно је да ће се поставити питање колико су наши војници били сигурни и зашто су се уопште возили у оклопљеној ’тојоти ленд крузер‘, а не у једном од наменских МРАП возила која пружају далеко бољу оклопну заштиту. Готово је сигурно да би се у њему сви провукли само са лакшим повредама“, написао је Ивањек.

Како каже, врста возила која се користи зависи од процене ризика за поједине задатке.

„Разлог коришћења ’тојоте‘ је оперативне природе. Готово сви у Кабулу их возе јер се на њих не плаћа порез. У том возилу је далеко лакше да се уклопите у саобраћајну гужву и останете неприметни, али је цена тога мања заштита. Иако су возила ХВ-а оклопљена, тојота пружа много мању заштиту од наменских оклопних возила категорије МРАП која су отпорна на мине и детонације. Међутим, основни проблем с МРАП-ом је тај што привлачи много пажње и локалним становницима изгледа као да су у питању Американци, према којима влада снажан анимозитет. Цена коришћења МРАП-а и његове одличне оклопне заштите заправо је цртање мете на челу, па се и вероватноћа напада повећава“, закључио је војни аналитичар.

Талибани су преузели одговорност за напад аутомобилом-бомбом. Портпарол покрета „Талибан“ Забихула Муџахид рекао је да је мета бомбардовања био конвој „страних освајача“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала