Америка довлачи савезнике у мореуз, фале само бродови...

© AP Photo / Morteza AkhoondiТанкер у Персијском заливу
Танкер у Персијском заливу - Sputnik Србија
Пратите нас
Чињеница да Иран контролише Ормуски мореуз Сједињеним Америчким Државама не да мира. Наиме, САД су предложиле неким европским и азијским државама да се придруже коалицији за „осигурање безбедности“ у Ормуском мореузу, саопштио је државни секретар САД Мајк Помпео.

Како је навео, тај захтев Американци су послали Британцима, Французима, Немцима, Норвежанима, Јапанцима, Јужнокорејцима и Аустралијанцима. Помпео је рекао и да свака држава која је заинтересована за безбедност у Ормуском мореузу и заштиту слободе пловидбе воденим путевима треба да учествује у тој коалицији која би патролирала водама око Ирана и Јемена. Он је додао и да ће Америка урадити све за наставак партнерства са Саудијском Арабијом против Ирана.

Учешће Велике Британије у тој коалицији по свој прилици није упитно, јер је британска ратна морнарица већ саопштила да ће пратити трговачке бродове са заставом Уједињеног краљевства кроз Ормуски мореуз како би заштитила слободу пловидбе, а након што је Иран запленио један британски танкер.

© AFP 2023 / ATTA KENAREПрипадници иранске Револуционарне гарде на патролном чамцу у Ормуском мореузу.
Америка довлачи савезнике у мореуз, фале само бродови...  - Sputnik Србија
Припадници иранске Револуционарне гарде на патролном чамцу у Ормуском мореузу.

Ко је луд да иде у рат

Како за Спутњик оцењује Мирослав Лазански, војни и спољнополитички аналитичар, формирање те коалиције је реално, али је питање ко би у њој, осим Британаца, и на који начин учествовао. Према његовим речима, нико није луд да улази у рат са Ираном због Америке.

„Притом, у тој коалицији неку поморску моћ имају само Британци и евентуално Французи. Сви други могу да пошаљу по један брод, а уз тај један брод треба им још један који ће овај први логистички да снабдева. Није то баш тако лако јер су те земље доста пренапрегнуте када је у питању поморско патролирање. Ту су и обале Сомалије, поморски пирати, па и Молучки теснац на Пацифику где су исто пирати. Зато не верујем да ће неко баш да шаље бродове у поморске патроле. Евентуално Јапанци, али они имају добре односе са Иранцима“, примећује Лазански.

У тој коалицији Лазански не види ни Јужну Кореју, која има проблем због Северне Кореје, па не сме да расипа снаге.

„Могуће је да пошаљу симболично сви по један или два брода, али онда све то Американци морају да штите и надгледају. Два ’килава‘, па онда један мора да их покрива“, истиче Лазански.

Берлин под знаком питања

Када је реч о Немачкој и евентуалном прикључењу те земље америчкој коалицији, Лазански каже да није сигуран шта ће Берлин урадити сада када има проблем са Вашингтоном по питању „Северног тока 2“.

„Могуће је да ће ићи на компензацију и рећи: ’Хајде, ви зажмурите нама на ’Северни ток 2‘, а ми ћемо послати неки брод‘. Али шта могу да пошаљу? Могу да пошаљу један брод и то је то. Видите, када пошаљете један ратни брод ви морате да имате своју логистику, дакле морате да пошаљете још један логистички брод који ће то све снабдевати храном, горивом... Није то тако једноставно“, објашњава Лазански.

Зашто им треба коалиција

Јуриј Рогуљов, директор Фондације за проучавање САД „Рузвелт“ при Московском државном универзитету, верује да Американцима заправо није потребна никаква коалиција за патролирање Ормуским мореузом или за било какве војне акције, јер то могу и сами. Међутим, напомиње, Вашингтону је важна сагласност других држава да учествују у тој акцији.

„Сједињене Америчке Државе су на властиту иницијативу инсценирале целу ту кризу у вези са својим повлачењем из нуклеарног споразума са Ираном, и то је, наравно, погоршало ситуацију и закомпликовало положај других земаља које су куповале иранску нафту. Сада, међутим, Американци покушавају да пронађу неку замену, изврше притисак на Иран и оправдају излазак из споразума“, закључује Рогуљов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала