Америка користи шансу да скупље прода Ф-16 Бугарској

© REUTERS / Ints KalninsАмерички ловац F-16
Амерички ловац F-16  - Sputnik Србија
Пратите нас
Народна скупштина Бугарске поништила је вето председника Румена Радева на ратификацију уговора о набавци америчких ловаца Ф-16. На поновљеном гласању за закључење уговора је гласало 128 посланика, 73 је било против и било је троје суздржаних, саопштила је телевизија „Нова“.

Бугарска социјалистичка партија, главна опозициона сила у земљи, током гласања је поново изнела аргументе против закључења споразума уговора за набавку Ф-16. Према речима посланика Румена Гечева, из уговора произилази да САД могу једнострано прекинути његово извршење, а поред тога, америчка држава је ослобођена плаћања уговорне казне. Негодовање посланика изазвало је и процес потписивања уговора у САД.

Како је истакао Гечев — на бугарској страни документа су потписали министар одбране и министар економије.

„А да ли знате ко је потписао споразум са друге стране? Начелник Одељења за војну помоћ другим земљама. Начелник одељења, а не шеф агенције или његов заменик! Начелник неког одељења је потписао споразум са бугарским потпредседником Владе“, огорчен је посланик.

Гечев је још једном истакао — да цена за Ф-16 није коначна.

„Према условима у споразуму, испоручилац је врло јасно назначио да може да промени цену за 10 одсто. Не постоје добављачи који не би искористили такву могућност“, додао је Гечев.

Из владајуће странке „Грађани за европски развој Бугарске“ изјаву Гечева су окарактерисали као покушај манипулације.

„Ви вештачки манипулишете, али када цитирате — цитирајте тачно обе стране. А остали ће извући потребне закључке“, изјавио је бивши министар одбране и посланик Валентин Радајев.

Према његовим речима — Бугарска купује најбоље могуће авионе и на тај начин се приближава свом стратешком партнеру, Сједињеним Америчким Државама, док противници споразума „не виде ширу слику“. Радајев је такође додао да авион „Грипен“, који су предложили Швеђани, није укључивао никакво оружје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала