Хаг је тактика, а НАТО и Америка — саучесници у злочину (видео)

© AP Photo / Jean-Francois BadiasРамуш Харадинај
Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Пратите нас
Оставка Рамуша Харадинаја на место косовског премијера, а потом и његово саслушање; долазак новог руског амбасадора у Београд и избор новог премијера Велике Британије — теме су o којима смо разговарали са адвокатом Гораном Петронијевићем.

„Одлазак председника привремених косовских институција Рамуша Харадинаја у Хаг јесте, заправо, успела тактичка варијанта коју је Вашингтон смислио“, изјавио је у Спутњиковој емисији „Од четвртка до четвртка“ адвокат Петронијевић.

Наш саговорник тврди да је стратегија коју су применили заправо дело америчких демократа, који су убеђени да ће Џо Бајден постати нови председник и да би сада требало само да одуговлаче са решењем косовског питања.

„Греше у два правца. Први је што не треба да потцењују Трампа у трци за други мандат, а други је што не виде да ће се протеком још две године до евентуалног преузимања власти Бајдена променити и геополитичке прилике у свету. Ту не мислим само на војни и политички аспект, већ и на то што ће економски утицај Кине и Русије бити знатно озбиљнији“, рекао је Петронијевић.

Суд без циља

Овај адвокат са дугогодишњим искуством пред Трибуналом у Хагу каже да суд пред којим се Харадинај појавио ради само да би радио, а не да би нешто и урадио.

„Међународна заједница га је основала јер није могла да остане нема на извештај Дика Мартија. Хашки трибунал је многе извештаје против Харадинаја игнорисао, а један део је нестао и активношћу тадашњег српског Министарства правде. Данас, Харадинај може да буде процесуиран само за нове доказе. Уколико буде воље, за њега и за његове сараднике који су деловали од Пећи до Призрена, постоје докази. Ишли су толико далеко да су убијали чак и Албанце, за чију смрт би после оптуживали српске снаге“, објашњава Горан Петронијевић.

Албанија знала, а ћутала

До дана данашњег, како Петронијевић каже, иако је званична Тирана била упозната са злоделима, никада није урадила ниједан увиђај места злочина. Он додаје да су на територији Албаније биле болнице, логори, кампови за обуку тзв. ОВК, она је била логистичка база и место осмишљавања акција против Срба. Када је у питању Рамуш Харадинај и међународна завера трговине органима, ту је било неопходно да се ради веома тајно.

© Visar KryeziuДанас, Харадинај може да буде процесуиран само за нове доказе
Хаг је тактика, а НАТО и Америка — саучесници у злочину (видео) - Sputnik Србија
Данас, Харадинај може да буде процесуиран само за нове доказе

„У тај злочин су умешани и међународни фактори. Албанци нису радили сами, то је био начин да се зараде велике паре које су им биле неопходне за куповину оружја. САД и НАТО су саизвршиоци у свим тим злочинима и зато покушавају да им помогну што више могу. Овим одласком у Хаг, Вашингтон Харадинају додаје 4-5 одсто бирача на будућим парламентарним изборима. Треба им ипак одати признање на чињеници да ма колико имали унутрашње размирице, увек ће се окупити због заједничког циља“, наглашава Петронијевић.

Са ким ће Београд на преговоре

„Тражи се да дамо нешто што никада не можемо да вратимо за нешто што никада нећемо добити“, овако Петронијевић коментарише трампу коју жели међународна заједница. Ми смо испунили све из Бриселског споразума, док Приштина није ништа — нису и неће оформити ЗСО, створили су услове за формирање војске и увели су таксе.

„Они не желе да седну за сто, а главна последица је добијање на времену, што је добро и за нас“.

Подршка Москве Србији

Петронијевић каже да је против стављања хипотека обавеза новом руском амбасадору Александру Боцан-Харченку — он је дипломатски представник велике силе као што је Русија и његове могућности нису онакве какве ми приказујемо кроз глорификацију.

„Његовим постављањем, Москва је показала своју озбиљну заинтересованост за све оно што се дешава на овом простору. Треба подсетити и на речи које је руски председник изговорио нашем: ми ћемо подржати свако решење које вама буде одговарало“, рекао је Петронијевић.

Џонсон пријатељ Срба?

Веома је битно да је нови премијер Велике Британије Борис Џонсон у било каквим добрим односима са неким од наших званичника, каже наш саговорник. Ипак, он наглашава да не треба очекивати велике ствари.

„Енглеска спада у најконзервативније земље света када је у питању спољна политика. Она се не мења сваког дана, па чак ни сваке деценије, али одређене ствари би свакако могле да буду боље. Његов долазак на премијерско место је заправо мање зло од могућег“, закључио је Горан Петронијевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала