Румунија први пут образложила зашто је зауставила руске тенкове на путу за Србију

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПарада победе у Москви
Парада победе у Москви  - Sputnik Србија
Пратите нас
Румунија није пропустила транспорт са руским наоружањем који се преко Дунава кретао у Србију због санкција које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини, саопштило је Министарство иностраних послова Румуније.

„За издавање транзитне дозволе за превоз војног материјала, која може бити издата само румунском оператеру, треба испунити неколико услова“, објаснили су у румунском МИП-у.

„Један од услова је да услуге румунског оператера, које се издају на основу транзитне дозволе, не треба директно или индиректно да одговарају интересима физичког или правног лица, институција или организација из Руске Федерације, нити да буду намењене за коришћење у Русији (у складу са одлуком 2014/512/ПЕСЦ Савета ЕУ о ограничавајућим мерама, узимајући у обзир акције Русије у дестабилизацији стања у Украјини, а који је део унутрашњег законодавства Румуније)“, додали су у румунском дипломатском ресору.

Објаснили су да се овај овај услов не испуњава зато што лиценца није ни била издата.

Румунска телевизија „Диги 24“ је саопштила да се ради о 30 тенкова и о 30 оклопних транспортера, који су послати у складу са уговором између Србије и Русије.

Раније је Спутњик писао да су Румуни блокирали превоз донираних тенкова и оклопних борбених аутомобила из Русије. Мирослав Лазански је саопштио да Румуни не дозвољавају превоз тих возила Дунавом, иако у одредбама Конвенције о пловидби Дунавом нема ниједне тачке на којој би се темељила та одлука Букурешта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала