Турска још оштрија према Америци: Пропада куповина „боинга“ вредна 10 милијарди долара

© Sputnik / Maksim BlinovБоинг 737
Боинг 737 - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се пропаст овог посла може десити због конфликта Анкаре и Вашингтона у вези са куповином америчких ракетних система „Патриот“.

Турске власти би могле да одустану од наруџбине авиона од америчке компаније „Боинг“ због затегнутих односа са САД, изјавио је данас турски председник.

„Рекао сам Трампу у Осаки на самиту Г20: Чак и ако Турска не купи ’Патриот‘, купићемо ’боинге‘. Ми смо добри клијенти. Али, ако се наш конфликт настави у будућности, мораћемо да размотримо то питање“, преноси Ердоганове речи агенција „Блумберг“.

Тренутно Турска очекује испоруку ваздухоплова компаније „Боинг“ у вредности од 10 милијарди долара, наводи агенција.

Русија је у септембру 2017. године објавила да је са Турском потписан уговор о испоруци ракетног система С-400 по цени од 2,5 милијарди долара. Портпарол Беле куће је 17. јула рекао да одлука Турске да купи С-400 чини немогућим њено даље учешће у програму производње америчких ловаца-бомбардера Ф-35.

Министарство спољних послова Турске је саопштило да ова одлука може нанети непоправљиву штету билатералним односима ових двеју држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала