Хрватској зелено светло за Шенген

CC BY 2.0 / James N. Mattis / Застава Хрватске
Застава Хрватске  - Sputnik Србија
Пратите нас
Из Европске комисије хрватским властима стигле су незваничне информације да је Хрватска испунила све техничке услове за приступ простору Шенгена, сазнаје „Вечерњи лист“ из дипломатских извора.

Како преноси Хина, из Брисела су у Загреб стигле назнаке да ће евалуација и последњег од осам поглавља Шенгенске правне тековине проћи у реду.

Пошто Европска комисија ускоро прекида рад и одлази на годишњи одмор, званична потврда спремности Хрватске за Шенген очекује се највероватније у првој половини септембра, преноси Танјуг.

Наводи се да је тиме Хрватска, пре свега тамошње Министарство унутрашњих послова, завршила изузетно опсежан и дуготрајан поступак прилагођавања и испуњавања техничких услова за улазак у шенгенски простор.

Међутим, да би стварно и ушла у Шенген, Хрватској улазак мора да одобри Савет ЕУ, односно све земље-чланице Уније.

Хрватски премијер Андреј Пленковић поставио је за циљ да та земља уђе у простор Шенгена до 2020. године, односно до хрватског председавања Европском унијом.

„Вечерњи“ наводи да ће Шенген такође бити једна од тема састанка Пленковића са новом председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која у уторак долази у Загреб.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала