Провокације на протесту у Москви биле унапред припремљене

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПрипадници полиције блокирају улицу у којој је зграда градске управе на протесту опозиције у Москви
Припадници полиције блокирају улицу у којој је зграда градске управе на протесту опозиције у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Провокације на протестима у Москви припремљене су унапред и оне су организаторима биле потребне како би формирали за себе неопходно информационо поље, изјавио је за Спутњик члан Савета за развој цивилног друштва и људских права при канцеларији председника Русије Кирил Кабанов.

„Провокације, као што је прскање сузавцем, биле су унапред припремљене за протестне акције. Оне су потребне за стварање неопходног информационог поља за организаторе протеста“, рекао је стручњак.

Кабанов је навео да су снаге безбедности радиле „адекватно“ у насталој ситуацији.

„При томе би у неким европским земљама напади на полицајце изазвали много строже реципрочне мере“, нагласио је Кабанов.

Московска омбудсманка Татјана Потајева изјавила је да ће размотрити жалбе на незаконита притварања током митинга у центру Москве, ако их добије.

„Ако добијемо одговарајуће жалбе од притвореника и ако се види да постоји незаконито притварање, наравно да ћемо се тиме позабавити“, саопштила је Потајева за Спутњик.

Омбудсманка је додала да сада све особље њене канцеларије активно прати ситуацију у центру Москве и бави се овом темом.

Скуп опозиције нису одобриле градске власти. Према подацима Градске управе Министарства унутрашњих послова за Москву, на протестима је учествовало око 3.500 људи, укључујући око 700 новинара и блогера који су раније најавили да ће присуствовати протесту.

Демонстранти су током митинга на полицију бацили сузавац од којег је повређено најмање шесторо припадника полиције.

Након тога су учесници протеста пробили ограду, прешли на коловоз Тверске улице и кренули према градској кући, али их је полиција потиснула и вратила у Брјусову улицу.

Према информацијама московске полиције, на неодобреном скупу у центру Москве је због непоштовања јавног реда притворено 1.074 особе. Притварање преступника се наставља.

Како наводи тужилаштво, на друштвеним мрежама оглашен је позив да се 27. јула дође на неовлашћену акцију у Тверској улици број 13, где се налази Влада Москве.

Протест су организовали чланови опозиције који нису регистровани као кандидати за Думу Москве због прекорачења броја неважећих потписа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала