Русија: Постоји шанса за спасавање иранског нуклеарног споразума

© AP Photo / Ronald ZakИранска застава испред зграде Међународне агенције за атомску енергију у Бечу
Иранска застава испред зграде Међународне агенције за атомску енергију у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Механизам ИНСТЕКС (Инструмент за подршку у трговинским разменама са Ираном) и ситуација у вези са реактором у Араки биће главне теме сусрета Заједничке комисије о нуклеарном програму Ирана у Бечу, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Уколико механизам ИНСТЕКС буде отворен за треће земље и сервисирања трансакција са иранском нафтом, тада ће се повећати шансе за спасавање Заједничког акционог плана о иранском нуклеарном програму, рекао је Рјабков.

„Ми (Русија) желимо да схватимо шта представљају сигнали високих представника европске службе за спољне послове да ИНСТЕКС може да буде отворен за треће земље — за сервисирање, укључујући и послове са нафтом“, истакао је Рјабков.

„Ако се ово заиста догоди, изгледи за опстанак Акционог плана ће се значајно повећати. Позивамо на то већ одавно“, навео је заменик министра уочи састанка Заједничке комисије у Бечу 28. јула.

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф  - Sputnik Србија
Зариф оптужио Вашингтон за нарушавање нуклеарног споразума

Он је додао да што се тиче тренутне производње тешке воде у Ирану стопа није толико висока да би постала акутан, горући и хитан проблем који треба одмах решавати.

Раније је европска дипломатска служба саопштила да ће ванредно заседање Заједничке комисије за Заједнички акциони план о иранском нуклеарном програму бити одржано у Бечу 28. јула и да ће на њему бити размотрена питања иранског нуклеарног програма „у свим аспектима“.

Састанку ће присуствовати шефица европске дипломатије Федерика Могерини и представници Кине, Француске, Немачке, Русије, Велике Британије и Ирана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала