Свађа у Јајцу: Да ли је национални споменик црква или џамија

CC BY 3.0 / Vikipedija/Fuad Čurčić / Црква св. Марије са Звоником св. Луке или Султан Сулејманова џамија
Црква св. Марије са Звоником св. Луке или Султан Сулејманова џамија - Sputnik Србија
Пратите нас
Црква св. Марије са Звоником св. Луке или Султан Сулејманова џамија, познатија као Фетхија џамија, национални је споменик Босне и Херцеговине који је посвађао две стране у Јајцу. Док једни тврде да се ради о вакуфској имовини, други одбијају то да прихвате и не дају кључеве.

Објект који је изграђен у 13. веку као Црква св. Марије одлуком османских власти 1528. године претворен је у Султан Сулејманову џамију и као џамија је коришћен до 1832. године, када је страдао у пожару, и до данас није реновиран нити коришћен као верски објект, преноси портал „Кликс“, наводећи да је тада објекат добио категорију вакуфа, чиме је аутоматски постао власништво Исламске заједнице.

Директор Јавне установе Агенција за културно-историјску и природну баштину и развој туристичких потенцијала Града Јајца Анто Бртан рекао је да о споменику нико није водио бригу, а да је оснивањем ове установе овај национални споменик, као и других 29, стављен под надзор јавне институције.

Према његовим речима, од завршетка рата па до краја 2018. године ниједна од верских заједница није показивала никакав интерес за судбину овог националног споменика све до краја 2018. године, када је на адресу агенције стигао допис Исламске заједнице у којем се ултимативно тражи предаја кључева националног споменика.

Он је подсетио и да је 1. новембра, када се обележава празник Сви свети, запалила свеће око тог националног споменика, јер нико није могао да уђе унутар зидина, због чега је негодовала Исламска заједница.

„Претпостављам да би то могао бити један од разлога потенцирања проблема у вези с управљањем овим националним спомеником“, казао је Бртан.

Он је додао да је у отвореном писму јасно казао да је Исламска заједница у БиХ могла да упути захтев за предају кључева цркве/џамије у периоду од 2007. до 2018. када је на челу агенције био Бошњак, због чега истиче да се сада може стећи утисак да је њихов захтев мотивисан његовом националношћу, али да он лично не мисли да је тако.

У Меџлису Исламске заједнице Јајце сматрају да агенција бесправно управља овим објектом и да су крајем новембра прошле године предали захтев за враћање у посед и управљање предметним некретнинама.

Они наводе да је начелник 5. децембра констатовао да је МИЗ Јајце власник и да је право Меџлиса да управља својом имовином, а пошто то није учињено поднета је тужба против агенције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала