Све мање „државе Косово“, све више — Косово је Србија!

© Sputnik / Милица МарковићГрафит који показује ко све није признао тзв. Косово
Графит који показује ко све није признао тзв. Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић показао је дипломатску ноту коју је добио из Централноафричке Републике, а у којој се прецизира одлука те државе — да не признаје самопроглашену независност Косова.

То је 14. земља која је променила став о статусу Косова, а српски шеф дипломатије најављује да ће се тај број повећати у наредних месец дана. У међувремену, из привремених институција Приштине тврде да је у питању „српска пропаганда“ и упорни су у ставу да их је признало 116 држава-чланица УН. Београд, са друге стране, барата са могућом цифром од 101 државе која признаје самопроглашено Косово, укључујући и оне са замрзнутим статусом (без права гласа).

У сваком случају, тенденција је да Приштина постепено губи већину у броју земаља-чланица УН које је признају, а самим тим губи и шансу да добије статус државе посматрача у тој организацији.

Дело на видело

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је више него очигледно да све више држава размишља о томе да ли су донеле добру одлуку када су признале Косово.

© AP Photo / Visar KryeziuСрби на Газиместану, КиМ
Све мање „државе Косово“, све више — Косово је Србија! - Sputnik Србија
Срби на Газиместану, КиМ

„Најновије одустајање од признања независности Косова само показује да прича о косовској државности уопште није завршена. И не само то. Постаје очигледно да читав процес од проглашења независности Косова и признања од стране неких држава суштински није био у складу са међународним правом, нити са интересима појединих држава, те да ово сада преиспитивање говори да је тада било и политичких притисака и политичких заблуда код низа држава“, објашњава наш саговорник.

Он додаје да списку неправилности треба додати и да је у низу држава признање Косова уследило мимо њихових законских процедура, то јест поступака који би такву одлуку потврдили.

Пада списак

„Када је реч о међународно правним дометима, поред политичких, то је пуно важно јер је сваки глас државе-чланице УН равноправан. И ту не стоје приче да су неке државе мање важне и да њихово одустајање од признања Косова нема ефекта. Има и те како јер све учествују равноправно у гласању. И то је пре свега релевантно за потврду ’државности‘ Косова у УН. Очито је да број којим се Приштина хвали (преко 100 држава) ни данас не стоји. Косово је ’пало‘ испод 50 одсто чланица УН, што је око 95 држава. То је дакле важно и политички и психолошки“, тврди Миливојевић.

Према његовом мишљењу, Приштина више нема услова чак ни за оно што је омогућено Палестини, да са бројем држава преко 50 одсто оствари статус државе посматрача у УН.

Наш саговорник је сигуран да ће Косово на ова дешавања да реагује агресивно пре свега према Србима, и то не би било изненађујуће, а колики би степен те агресивности могао да буде и у којем правцу би се кретао, зависи од западних ментора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала