Гориле или герилци: Како је Орбанов портпарол погрешним твитом прекрстио бриселску администрацију

© AP Photo / Johanna GeronСамит лидера ЕУ у Бриселу
Самит лидера ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Мађарски премијер одржао је и овог лета традиционални говор у румунском месту Бајле Тушнад, у области Трансилваније, где мађарско становништво чини већину, а у обраћању је упутио жестоку критику на рачун појединаца у Бриселу, која је грешком његовог портпарола постала још жешћа.

Како преноси бриселски портал „Политико“, Орбан је јуче казао да је управо он одиграо кључну улогу у спречавању „идеолошких герилаца“ да заузму важне функције у Европској унији и да је уместо тога „мајка седморо деце“, мислећи на доскорашњу немачку министарку одбране Урсулу фон дер Лајен, постала председница Европске комисије.

Орбанов портпарол Золтан Ковач уживо је твитовао делове опширног премијеровог говора и унео забуну.

„Спречили смо идеолошке гориле да заузму важне функције“, написао је Ковач на овој друштвеној мрежи, а касније је објашњавао да је требало да напише „герилци“.

Наводи се да се Орбанова порука односила на Немца Манфреда Вебера, који је дуго фигурирао као кандидат странака десног центра за председника Европске комисије, и Холанђанина Франса Тимерманса, досадашњег потпредседника Владе ЕУ, који припада левом центру, пренео је Танјуг.

Орбан ни једног ни другог није поменуо поименце.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала