До краја године стижу и руски јуришни хеликоптери

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаХеликоптер Ми-35
Хеликоптер Ми-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
„Очекује се да ће руски јуришни хеликоптери Ми-35 бити испоручени Србији до краја године“, изјавио је генерал мајор Душко Жарковић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране РВ и ПВО.

„Ови хеликоптери, познати и као ’летећи тенк‘, биће у саставу борбене хеликоптерске ескадриле размештене на аеродрому ’Морава‘ код Краљева“, рекао је генерал Жарковић за „Политику“.

Према његовим речима, четири хеликоптера можда бројчано не звуче много, али када се има у виду њихова ватрена могућност — то је значајан допринос у подизању способности јединице за извршавање задатака ваздухопловне ватрене подршке.

Војска Србије је преузела први „Ербасов“ хеликоптер X-145М, за кога генерал Жарковић каже да је реч о савременој вишенаменској летелици, која ће знатно повећати способност извођења вертикалног маневра, пре свега специјалних јединица, али и ваздухопловне подршке копненим јединицама

„Због изузетних карактеристика, овај хеликоптер ће имати и пуну примену у помоћи становништву у случају елементарних непогода и природних катастрофа“, рекао је командант РВ и ПВО.

Поред тога, навео је генерал Жарковић — на основу споразума са Дирекцијом цивилног ваздухопловства, РВ и ПВО заједно са МУП-ом обезбеђује непрекидно дежурство дела хеликоптерских снага, 24 часа, 365 дана у години, и то за потребе трагања и спасавање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала