Министар одбране Бугарске: Платићемо Ф-16 до краја јула

© REUTERS / Ints KalninsАмерички војни авион Ф-16
Амерички војни авион Ф-16 - Sputnik Србија
Пратите нас
„Бугарска ће пребацити новац за Ф-16 у најскорије време, ако председник не стави вето на реализацију буџета“, изјавио је министар одбране земље Красимир Каракачанов.

„Након тога ће ступити на снагу споразум о њиховој производњи и испоруци“, рекао је Каракачанов, а преноси агенција „Фокус“.

Министар је такође навео да председник није требало да блокира ратификацију споразума о куповини Ф-16.

„Као што сте видели на расправи о вету председника није било нових аргумената — ни од стране опозиције, ни од владајуће стране, који су већ рекли све што су хтели. Али како год било, то је уставно право председника и ја га поштујем“, рекао је министар.

Каракачанов је такође поновио да Бугарска није могла да изабере авионе руске производње.

„Ја нисам ни русофил, ни американофил. Занима ме само добро наоружање бугарске војске, и то савремено наоружање. Са постојећим санкцијама Европске уније рећи људима да ћемо купити руски авион значи — преварити их“, објаснио је министар.

„МиГ-29 је добар авион и ја се трудим да оспособим најмање десетак таквих авиона које имамо, пре краја свог мандата. Сада лети само четири од 15 авиона, али Ф-16 је тренутно најбоља опција“, рекао је Каракачанов.

Прошле недеље је већином гласова бугарски Парламент још једном подржао ратификацију споразума о набавци авиона Ф-16. Цена осам авиона је скоро 1,26 милијарди долара и они ће бити испоручени 2023. и почетком 2024. године.

Влада ће позајмити део средстава за куповину од државе, а њен укупни износ је скоро 360 милиона евра. Дефицит буџета за 2019. годину због набавке авиона је учетворостручен — са 0,5 на 2 одсто. Раније је премијер Бојко Борисов изјавио да куповина авиона није предвиђена буџетом, тако да ће средства бити издвојена из резерви.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала