Русија представила УН своје виђење колективне безбедности у Персијском заливу

© AP Photo / Seth WenigСБ УН
СБ УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је представила УН своју концепцију колективне безбедности у Персијском заливу, рекао је Спутњику заменик сталног представника Русије при УН Владимир Сафронков.

„Поднели смо Савету безбедности УН и Генералној скупштини под тачком реда „спречавање оружаних конфликата“ концепцију колективне безбедности у Персијском заливу као званични документ СБ и Скупштине“, рекао је Сафронков.

Руско Министарство иностраних послова раније је представило концепцију колективне безбедности у Персијском заливу. Документ су представили представницима арапских држава, Ирана, Турске, „петорке“ сталних чланица СБ УН, ЕУ, Арапске лиге и држава БРИКС-а.

Међу мерама које предлаже Москва за јачање безбедности у региону су: одустајање од сталног распоређивања трупа ванрегионалних држава из заливских држава, стварање демилитаризоване зоне, отварање „врућих линија“, размена информација о куповини наоружања и оружаним снагама. Русија предлаже да се формира организација за безбедност у коју би ушле Русија, САД, Кина, Индија, ЕУ и друге заинтересоване државе.

Раније данас државни секретар САД Мајк Помпео саопштио је да САД намеравају заједно са партнерима да осигурају слободу пловидбе у Ормуском и другим заливима у региону Персијског залива.

Саопштење МИП Русије

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да Американци имају за циљ разбијање међународног правног оквира у решавању кризе на Блиском истоку.

„Деструктивни став Американаца, који је у супротности са размишљањем велике већине чланица међународне заједнице, још једном показује политику која има за циљ разбијање међународне правне базе за решење блискоисточне кризе која је садржана у резолуцијама СБ УН, а које је и Вашингтон подржао“, нагласили су у Министарству.

Они су обратили пажњу на обраћање Џејсона Гринблата, специјалног представника САД, на седници СБ УН 24. јула, у којем је наговестио бескорисност тражења консензуса у блискоисточном решењу кризе у УН и безначајност резолуција Савета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала