Руски авион креће у извиђање изнад Норвешке

CC BY 2.0 / Flickr / Rob Schleiffert / Руски извиђачки авион АН-30
Руски извиђачки авион АН-30 - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски авион Ан-30Б ће од 29. јула до 2. августа обавити посматрачки лет изнад територије Норвешке, саопштио је званични лист Оружаних снага Русије „Црвена звезда“.

„У оквиру реализације међународног Споразума о отвореном небу, Русија планира да изврши проматрачки лет у руском извиђачком авиону Ан-30Б изнад територије Норвешке. Посматрачки лет изнад Норвешке ће се обављати у периоду од 29. јула до 2. августа“, пише лист позивајући се на изјаву вршиоца дужности директора Националног центра за смањење нуклеарне опасности Руслана Шишина.

Максималан опсег лета биће 1.700 километара. Шишин је прецизирао да ће руски посматрачки авион летети маршрутом која је договорена са Норвешком, а норвешки стручњаци у авиону ће контролисати коришћење опреме за посматрање и поштовање одредби предвиђених Споразумом.

У истом периоду ће америчка и италијанска војска обављати посматрачке летове изнад територије Русије.

Амерички извиђачки авион ОС-135Б ће полетети са аеродрома „Кубинка“.

Споразум о отвореном небу потписали су у Хелсинкију 24. марта 1992. представници 23 земље-чланице ОЕБС-а. Русија је ратификовала споразум у мају 2001. године. Учеснице споразума могу да лете преко територија других земаља како би контролисале војне активности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала