Руски оклопњаци изблиза: Како је појачана српска војска

© Tanjug / RADE PRELICБРДМ 2
БРДМ 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
„Војска Србије добила је од Русије 10 оклопно-извиђачких возила пешадије, унапређену верзију БРДМ-2МС, која имају бољу балистичку заштиту, дупло већи радијус кретања и истовремено праћење два циља“, изјавио је данас начелник Одељења за планирање и развој у команди Копнене војске пуковник Владан Милосављевић.

„Суштинска предност је у томе што, у односу на стари модел, имамо у возилу и два члана посаде који истовремено могу да осматрају и врше избор циља“, нагласио је Милосављевић.

Модернизована БРДМ-2 возила су данас приказана у присуству председника Србије Александра Вучића у нишкој касарни „Мија Станимировић“.

„Имамо 10 модернизованих оклопних БРДМ-2МС, који су кроз војнотехничку помоћ Русије испоручени Србије током протекле недеље. На експедитиван начин смо хтели да истакнемо ново БРДМ-2 возило и постојећи БРДМ-2, који је у употреби у ЈНА био од 1967. до 1985. године, али је део још увек у оперативној употреби", каже Милосављевић.

Милосављевић указује да визуелно постоји велика сличност, али да су разлике суштинске.

© Tanjug / RADE PRELICПриказ оклопно-извиђачких возила БРДМ 2, Ниш
Руски оклопњаци изблиза: Како је појачана српска војска - Sputnik Србија
Приказ оклопно-извиђачких возила БРДМ 2, Ниш

„Урађена је додатна балистичка заштита, на нивоу 3А, тако да је посада возила обезбеђена од дејства калибра 12,7 и 14,5 милиметара са фронта, а и са бока од истог калибра, али под условом да је пројектил упућен под углом мањим од 30 степени“, објашњава Милосављевић.

Такође, урађена је и додатна балистичка заштита на поду, а извршено је и доваривање одређених металних делова оклопа.

„Постављен је и гумено-пластични тепих унутар возила“, додао је Милосављевић.

Пуковник Милосављевић је рекао и да је замењен бензински мотор од 140 коњских снага са дизел мотором од 150 коњских снага, тако да сада возило може, уместо 750, да пређе 1.500 километара.

© Tanjug / RADE PRELICПриказ оклопно-извиђачких возила БРДМ 2, Ниш
Руски оклопњаци изблиза: Како је појачана српска војска - Sputnik Србија
Приказ оклопно-извиђачких возила БРДМ 2, Ниш

„Возила су модернизовали руски специјалисти, који нам помажу да прегледамо комплете делова које смо добили. Осим тела возила, сви системи су другачији, мотор је нов, мењач такође, има систем за пловљење, систем за управљање ватром је промењен тако да сада постоје две нишанско-осматрачке справе, једна за командира, а друга за нишанџију. Купола је жиростабилисана, што значи да из овог возила може да се гађа из покрета“.

Објаснио је и да је увезивањем оптоелектронике и панела, који се налазе унутар возила и система за управљање ватром, обезбеђен аутотракинг, тако да, када се изврши избор циља, долази до такозваног закључавања на циљу и буквално отвара ватру без даље нужне контроле од стране нишанџије.

Додаје и да командир има неприкосновено право да, у случају избора циља који је опаснији, преузме потпуно контролу, или да самостално дејствује, прекидајући контролу од стране нишанџије.

Милосављевић додаје да су борбени комплети, односно митраљези, остали исти као на старом моделу.

„Уређај има навигацију, тако да може да се планира рута и да се одреди позиција самог возила“, додао је Милосављевић.

Са добијањем још 20 возила БРДМ-2 биће могуће формирање батаљона, јединице велике могућности, што ће додатно повећати оперативну готовост Војске Србије.

Представљена је и универзална покретна станица за рачунање циља за гађање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала