Спутњик се враћа у Литванију

© Sputnik / Alexei Danichev / Уђи у базу фотографијаРадио Спутњик
Радио Спутњик - Sputnik Србија
Пратите нас
Литванска радиодифузна комисија одлучила је да обнови приступ порталу Спутњик Литванија на територији балтичке републике, саопштила је прес-служба ресора.

„Како је саопштио регулатор, од 1. августа 2019. године обнавља се приступ ресурсу. Одлука је донета након што је, наводно, садржај заштићен ауторским правима уклоњен са сајта“, саопштио је Спутњик Литванија.

Како се наводи, према закону о ауторским правима приступ блокираном порталу треба да буде обновљен у наредних пет дана, након што буде избрисан садржај који је заштићен ауторским правима и након што о томе буде обавештена комисија.

Власти балтичких земаља више пута су ометале рад руских медија. Министарство спољних послова Русије саопштавало је да постоје очигледни знаци координисане политике тих држава. Министарство је истицало да случајеви медијског узнемиравања у балтичким земљама „јасно показују шта у пракси представљају демагошке изјаве о посвећености Виљнуса, Риге и Талина принципима демократије и слободе говора“.

Конкретно, Министарство спољних послова Литваније је априла 2014. године одбило да изда акредитацију дописници агенције РИА Новости Ирини Павловој, а власти нису објасниле узроке за то. Крајем маја ове године на аеродрому у Виљнусу био је притворен уредник Спутњика Литванија Марат Касем, јер је, како му је објашњено, представљао „претњу за националну безбедност“. Касему је забрањен улазак у земљу на пет година. У јулу је суд у Виљнусу одобрио одлуку да се блокира сајт Спутњик Литванија. Главни штаб естонских снага одбране назвао је Спутњик Естонија „злослутним пропагандним каналом“, наводећи да агенција објављује саопштења за јавност естонске војске, али са „провокативним“ насловима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала