Амерички сенатори траже јаче антируске санкције за мешање у изборе, али само ако се оно понови

© REUTERS / ERIN SCOTTЗграда Сената САД у Вашингтону
Зграда Сената САД у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амерички републикански сенатор Марко Рубио и његов демократски колега Крис ван Холен предлажу да амерички војни буџет треба да укључи могућност проширења санкција због „мешања у изборе“ против енергетског, банкарског и одбрамбеног сектора Русије, али само ако се такво мешање утврди у будућности, наводи се у писму сенатора надлежним одборима.

Представнички дом и Сенат се тренутно баве усклађивањем обимног америчког буџета за одбрану. Овај предлог закона може да садржи одредбе које нису директно повезане са одбраном.

Рубио и Ван Холен наводе да верзија војног буџета коју разматра Представнички дом садржи амандман посланика Бреда Шермана и Максин Вотерс. У овом амандману се предлаже да се већ сада америчким фирмама забрани трговање руским државним дугом. Амандман такође захтева да национална обавештајна служба у року од 30 дана након сваких избора извести да ли се Русија мешала у те изборе и, у случају да обавештајне службе или Конгрес имају било какве сумње у то, санкције против државног дуга буду продужене аутоматски.

„Иако је амандман Шермана и Вотерсове корак у правом смеру, сматрамо да га треба променити и ојачати“, саопштили су сенатори. Они су истакли да ће утицај санкција против државног дуга Русије бити ограничен због добре фискалне дисциплине руског буџета. Русија, између осталог, има мали државни дуг, избалансиран буџет и велике девизне резерве, упозоравају сенатори.

„Поред тога, ако наведемо да ће санкције бити последица за будуће мешање, створићемо значајнији ефекат обуздавања него ако их кажњавамо унапред“, сматрају сенатори Рубио и Ван Холен.

С тим у вези они предлажу да се санкције уведу против државног дуга само уколико се установи да се Русија поново мешала у изборе у САД. Притом, амерички сенатори захтевају да се за то „мешање“ предвиде додатне санкције против енергетског, банкарског и одбрамбеног сектора руске економије.

Такође се предлаже да се у пакет укључе санкције против „олигарха и високих политичких личности“, који би, према мишљењу америчких обавештајних служби, могли да стоје иза мешања у америчке изборе. Све те одредбе су укључене у предлог закона ових сенатора за пооштравање санкција, који је познат под скраћеницом ДЕТЕР. Предлог закона још није прошао у Конгресу.

Сједињене Америчке Државе оптужиле су Русију за мешање у изборе 2016. године, што Москва категорички негира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала