Горе Сибир, Аљаска и Арктик, пожари видљиви из свемира

© REUTERS / SOCIAL MEDIAПожар на Аљасци
Пожар на Аљасци - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници већ неко време упозоравају на то да се подручје Арктика загрева двоструко брже од остатка планета, али изгледа да је ситуација постала посебно лоша након најтоплијег јуна у историји мерења температуре на планети.

Арктик последњих месец дана буквално гори, преноси „Индекс“ и наводи да се од Гренланда, преко Сибира, до Аљаске огромни пожари и облаци дима надвијају над северном Земљином хемисфером, а штета коју праве је огромна.

Реч је о огромним пожарима који се виде и из свемира, а како преноси „Гардијан“, од јуна до сада на подручју Арктика било их је више од 100.

Најгоре је на подручју Аљаске и Сибира, где су пожари највећи, неки чак толиких размера да захватају површину на којој би могло да се смести 100.000 фудбалских терена.

​Како се процењује, један пожар који је горео у Канади у држави Алберти захватио је површину већу од 300.000 фудбалских терена.

Клер Нулис из Светске метеоролошке организације објавила је у седишту УН у Женеви застрашујуће податке у вези са тим пожаром и околностима које су до њега довеле.

Она је рекла да је ове године просечна температура за јун у деловима Сибира у којима је дошло до пожара и до 10 степени Целзијуса виша него што су то биле температуре у раздобљу од 1981. до 2000. године.

Осим тога, објављено је и да су арктички пожари само током јуна произвели 55 мегатона угљен-диоксида.

Шумски пожар   - Sputnik Србија
У Сибиру гори 1,6 милиона хектара шуме

Сам по себи, тај податак многима неће бити јасан, али када га упоредимо с чињеницом да толико угљен-диоксида производи Шведска на годишњем нивоу, тај податак постаје страшан, наводи „Индекс“.

Поред тога, 55 мегатона угљен-диоксида је отпуштено само у пожарима током јуна. Од почетка године на том подручју је произведена 121 мегатона тог гаса. То је једнако годишњој количини угљен-диоксида коју произведе Белгија.

„Гардијан“ наводи да би ти пожари могли да убрзају климатске промене.

У чланку се додаје да ти пожари испуштају штетне загађиваче ваздуха, укључујући честице отровних гасова као што је угљен-моноксид.

У Русији је чак 11 од 49 регија захваћено пожарима.

Томас Смит, географ животне околине при Лондонској школи економије, за „Ју-Ес-еј Тудеј“ каже да овакви пожари нису забележени током 16 година коришћења сателита на том подручју.

​Додаје да ће они довести до великог глобалног загревања због велике количине угљен-диоксида коју стварају.

Смит истиче да је количина угљен-диоксида коју су произвели пожари Арктичког круга само током јуна 2019. године већа од количине угљен-диоксида произведене у истом подручју сваког јуна од 2010. до 2018. године.

Према извештају „НАСА Ерт обзерватори“, пожари стварају штету и на подручјима која нису директно захватили. Наиме, они јављају како се облаци дима шире Русијом и утичу на квалитет ваздуха.

Стручњак за атмосферу Сантијаго Гасо је на Твитеру објавио да су сибирски пожари створили димни поклопац који се протеже преко четири и по милиона квадратних километара средишње северне Азије.

Како јавља „Вајс“, позивајући се на „Москов тајмс“, густи дим већ је обавио бројне руске градове, па је дисање отежано.

Додаје се да је локално становништво покренуло петицију како би притиснуло власти да прогласе ванредно стање. Петицију је до сада потписало више од 400.000 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала