Ко је крив што српски спортисти нису били на Универзијади?

© Sputnik / Дејан СимићЗаставе Русије и Србије
Заставе Русије и Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Вест да српски студенти први пут у историји нису учествовали на Летњој универзијади, због недостатка финансијских средстава, одјекнула је у јавности, а питање које се логично намеће је ко је крив за то.

Актуелно руководство Универзитетског спортског савеза (УССС) на челу са Дејаном Мадићем, бивше руководство УССС-а које је предводио Синиша Јаснић, Министарство омладине и спорта или можда сви заједно.

Све то се дешава само 10 година након што је Београд организовао спектакуларну Летњу универзијаду, а Србија освојила чак 19 медаља.

Из Министарства нису званично реаговали, али суштина проблема је у томе да Министарство омладине и спорта по закону не може да пребаци финансијска средства УССС-у, док Савез не врати у буџет неоправдано потрошена средства.

Објашњење из УССС-а да је спорних 3,7 милиона динара потрошио претходни председник Јаснић није довољно, јер УССС мора да покрене тужбу за појединачну одговорност, а првостепени суд је пресудио у корист Јаснића.

У сваком случају, док се води тај „рат“ колатерална штета су српски студенти спортисти.

На конкретно питање Танјуга да ли је могла да се спречи брука изостајањем са Летње универзијаде у Напуљу одговорио је спортски директор УССС-а Милош Обрадовић, пошто је председник Мадић на одмору.

„Наравно да је могло да се спречи, уколико неко жели да превазиђе проблеме он ће и наћи модел да их превазиђе. Ми смо безброј пута писали Министарству и нама је на једном од састанака речено да они нису дужни нама да одговарају. Да је постојала воља у Министарству тај проблем би се решио, као што се решавало са одређеним министарствима претходних година. Ово је нека врсте освете, јер нам траже да вратимо паре које нисмо трошили“, рекао је Обрадовић.

Он је додао да је УССС на коленима, да нема канцеларије, а раније су му биле искључене струја и вода.

„Због воље одређених људи, који су нанели велику штету универзитетима, јер овако су кажњени студенти највише. Како сада изгледа, циљ Министарства је да угаси УССС и да он не буде финансиран, иако смо ми домаћини Европских игара наредне године. Уместо да будемо поносни на тај велики пројекат, ми се скоро три године бавимо ’нечасним стварима‘, препуцавамо се преко медијима, што нам није циљ.“

Према његовим речима, руководство УССС-а имало је и разговоре са премијерком Аном Брнабић.

„Она се жена труди, али ми мислимо да је она обманута и да не добија све информације од ресорног министра“, поручио је Обрадовић, који је био члан Скупштине УССС у време док је Јаснић био председник.

Европске летње универзитетске игре биће одржане у Београду од 12. до 25. јула 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала