Млеко у тетрапаку или боци — штa је здравије?

CC0 / Pixabay / Млеко у стакленим боцама
Млеко у стакленим боцама - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тoком историје млеко се паковало на различите начине — од пластичних врећица и стаклених боца, до картона и тетрапака.

Ако сте еколошки освешћен потрошач, можда сте се запитали да ли су све те кутије у које се пакује млеко лоше за околину и да ли би се „пребацити“ на коришћење стаклених боца.

По недавној студији истраживача са Института за истраживање енергије и околине (ИФЕУ) из Хајделберга одговор је — негативан.

А шта је са соковима?

Недавно спроведена студија о рециклирању картонске амбалаже за млеко указује на то да не грешите ако користите млеко у „тетрапаку“, а исто вреди за воћне сокове и за остале напитке који се пакују на исти начин.

Немачки научници подсећају да се споменути напици пакују у вишеслојну картонску амбалажу, а највећи део кутије чини картон. Осим картона у тетрапаку се налазе четири танка слоја пластике, који штите течност, и слој алуминијума. На основу анализе различитих чинилаца, попут производних метода и времена утрошеног за производњу, немачки научници су установили да, са еколошког становишта, картонска амбалажа за околину није ништа штетнија од боца.

CC0 / Pixabay / Млеко из тетрапака
Млеко у тетрапаку или боци — штa је здравије? - Sputnik Србија
Млеко из тетрапака

Показало се да је у седам од осам категорија студије, попут климатских промена и киселости тла, картонска амбалажа за млеко била бољи избор од повратне боце. Али предност за околину, кажу аутори студије, није толико очигледна када је посреди амбалажа за паковање воћних сокова.

Пластичне боце које се не могу поновно користити биле су најгори избор у поређењу са картонском амбалажом, јер се у изради таквих ПЕТ боца троши пуно материјала за паковање и производњу, па се ређе рециклирају, пренео је хрватски портарл Експрес.

Дуга историја амбалаже и рециклажа

Током историје млеко је паковано на различите начине. Почетком 20. века уведене су стаклене боце, али показало се да као амбалажа оне имају неколико недостатака: тешке су и ломљиве и морају се испирати пре поновног пуњења, што је представљало проблем млекарама.

Од 1960. године на тржиште млека ушле су нове врсте амбалаже, већином картонске кутије, али и пластичне боце и пластичне врећице. Данас се користе разне врсте амбалаже.

Готова амбалажа шаље се у млекаре умотана у велике ролне, а једна ролна има преко 8.000 паковања за количину млека од једног литра. Један камион дневно може превести око пола милиона тако намотаних паковања. Кад би се иста количина слала у боцама била би потребна 24 камиона, па се на тај начин потрошња горива и издувних гасова који загађују ваздух на путевима смањује за 24 пута.

У многим земљама света празна амбалажа од млека се рециклира. У фабрикама папира амбалажа се меша са водом да би се слојеви раздвојили и да би преостао користан картон, који се поновно меша са водом како би се произвели нови производи од рециклираног папира.

Пластика и алуминијум у посебним фабрикама се рециклирају и користе као гориво. Тетрапак кутије се могу исећи на ситне комадиће, да би се потом у посебним фабрикама и нарочитом техником пресовале у даске различите дебљине, од којих се на крају израђује намештај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала