Покољ Срба у Глини доказ геноцидног карактера НДХ

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Адолф Хитлер и Анте Павелић
Адолф Хитлер и Анте Павелић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Србије Миодраг Линта подсетио је данас на покољ Срба у православној цркви у Глини крајем јула и почетком августа 1941. године, оценивши га као један од много доказа геноцидног карактера НДХ.

У писаној изјави за медије Линта подсећа да су усташе тада говориле људима да ће сви који прихвате да се покатоличе бити поштеђени и додаје да је то била лаж те да је затим извршен покољ преко 1.500 Срба углавном из села око Вргинмоста, а црква је срушена.

Он каже да је власт након Другог светског рата водила политику заборава геноцида над српским народом и лажног братства и јединства, те да није дозволила изградњу порушеног храма на месту страдања Срба.

Народ је, додаје Линта, сопственим средствима подигао Спомен дом 1969. године, али је власт Фрање Туђмана, после злочиначке акције „Олуја“ 1995. године Спомен дом преименовала у „Хрватски дом“, пренео је Танјуг.

© grad-glina.hrНасловна страна званичне веб презентације града Глина у Хрватској - са рубриком о Томпсону
Покољ Срба у Глини доказ геноцидног карактера НДХ - Sputnik Србија
Насловна страна званичне веб презентације града Глина у Хрватској - са рубриком о Томпсону

Линта истиче да се у Хрватској води политика негирања геноцида над српским народом, коју подржава већина хрватског народа, на челу са Католичком црквом, хрватским ветеранима и већином политичких странака.

„Хрватска није спремна да се суочи са својом усташком прошлошћу. Није спремна да призна почињени геноцид над Србима и да затражи покајање од српских жртава и њихових потомака. Један од бројних доказа континуитета усташтва јесте и срамна и антицивилизацијска одлука Градског већа Глине из 2014. године којом се забрањује обележавање и одавање почасти жртвама усташког покоља“, наводи Линта.

Он тврди да за већину Хрвата „Хрватски дом“ није место сећања на покољ, а да о голготи Срба у Глини одавно нема ни материјалних доказа ни симбола страдања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала