Политички систем у Босни за који дан достиже тачку апсурда незабележену у модерном свету

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБосна и Херцеговина
Босна и Херцеговина - Sputnik Србија
Пратите нас
Председавајући Савета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић преузеће 6. августа од Борјане Кришто из ХДЗ-а председавање Представничким домом Парламента БиХ, па ће тако један човек бити истовремено на челу извршне и законодавне власти.

То је незабележено у модерним демократским земљама, а што, према мишљењу стручњака, руши темељни принцип поделе власти, пишу „Независне“.

„То нарушава уставни принцип и неприхватљиво је да будете на челу извршне и законодавне власти... Не знам да је игде у свету био такав случај, али очигледно у БиХ све може“, рекао је аналитичар и бивши председник Централне изборне комисије БиХ Вехид Шехић.

Изборни закон предвидео је такву могућност, односно дозвољава да један човек буде део извршне и законодавне власти.

У самом закону пише да „једно лице може обављати највише једну непосредно изабрану јавну дужност или највише једну непосредно и једну посебно изабрану дужност“, али да је неспојиво истовремено вршење тих функција са вршењем функција у извршним органима власти, „осим у периоду док се не конституишу извршни органи власти изабрани на редовним изборима у истом изборном циклусу“.

Звиздић је недавно рекао да је ситуација у којој ће бити на челу Савета министара БиХ и Представничког дома парламента БиХ у складу са законом и да ће се, „док је тако, понашати у складу са оним што дозвољава Изборни закон“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала