Оштар одговор Русије после протеста у Москви: Француска и Немачка немају право да критикују никога

© SputnikПожар у банци на протестима "Жутих прслука" у Паризу
Пожар у банци на протестима Жутих прслука у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско Министарство иностраних послова подсетило је Француску и Немачку на примере из недавне историје тих држава, који се могу сматрати „непропорционалним акцијама полиције“, као одговор на критике на рачун Москве због хапшења учесника митинга прошлог викенда.

„Што се тиче непропорционалних акција полиције за време манифестација, Француска је, нажалост, једна од оних који дају главни тон у свету. Чак и на Западу многи су још далеко од тако ’високих‘ демократских стандарда. Ми изражавамо забринутост здравственим стањем француских грађана (укључујући и новинара) који су редовне жртве полицијске самовоље“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије на званичном профилу на Твитеру, где је објављен и видео-снимак са растеривањем протеста у Паризу, током којих полиција користи пендреке.

Руско Министарство иностраних послова је подсетило и Немачку на растеривање противника одржавања самита Г7 у баварском граду Гармишпартенкирхену, где је полиција такође употребила силу.

„Око 20 хиљада полицајаца против демонстраната — то је непропорционална употреба силе“, написали су у саопштењу у руском МИП-у.

Раније је МИП Француске изразио забринутост због хапшења учесника недозвољених акција и позвао на њихово ослобађање. Француске власти нису осудиле акције своје полиције, која често користи сузавац, гумене метке и водене топова против демонстраната и „жутих прслука“. У Берлину су такође изразили забринутост хапшењима на незаконитом митингу у Москви.

Подсетимо, у Москви је у суботу одржан скуп опозиције, који није одобрила полиција, а без обзира на молбу полиције да се разиђу, учесници недозвољеног протеста су бацали сузавац, пробили кордон и упутили се према згради кабинета градоначелника. Прес-служба московске управе МУП-а саопштила је за Спутњик да је полиција привела 1.074 особе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала