Сибир само киша може да угаси (видео, фото)

© REUTERS / Ilya NaymushinПожар у Краснојарском крају
Пожар у Краснојарском крају - Sputnik Србија
Пратите нас
Сибир је и ове године захватио талас пожара. Према последњим информацијама гори више од 3,7 милиона хектара територије. Чека се киша, кoја је једини начин да се угаси пожар на овако великој површини.

Пожари се муњевито шире Сибиром. Сваког дана ватра гута на стотине хиљада хектара шуме, која чини 45 одсто површине целе Русије. Премијер Дмитриј Медведев је наложио својим заменицима да ураде све да се не дозволи приближавање ватре насељеним местима. Он је чак наложио свом заменику Дмитрију Козаку и министру за природне ресурсе Дмитрију Кобилкину да одлете у Сибир и на лицу места организују посао. Сви се плаше да се не понови 2010. Година, када је горела практично цела држава.

„Пожари су већ активни на територији од 3,7 милиона хектара. Већином су то Јакутија, Краснојарски крај и Иркутска област. Иркутска област је сада посебно јако задимљена. На жалост, не може се ништа системски урадити са тим пожарима без кише, јер је површина огромна. Све силе су концентрисане на 93 хиљаде хектара, што је само 3 до 4 одсто територије. Куда ће кренути дим зависи одакле буде дувао ветар. Ситуација ће још дуго бити напета“, мишљења је руководилац противпожарног одељења „Гринпис“ Русије Григориј Куксин.

A post shared by @ nebo.community on

И губернатор Краснојарског краја Александар Уса назвао је бесмисленим гашење шумских пожара. Синоптичари не прогнозирају озбиљне падавине наредних недеља, а само јаке кише га могу угасити.

Дим је већ стигао на западу до Урала, а очекује се да ће доћи и до Москве. Ако ветар буде дувао на исток, дим може прећи океан и стићи до суседног континента.

Шта је узрок пожара?

Министарство за ванредне ситуације Краснојарског краја је саопштило да би пожари могли носити природни карактер: одавно није било кише, температура је стално прелазила 30 подељак, а јак ветар само погоршава стање.

Међутим, Николај Шматков сматра да је и човек доста допринео овој несрећи.

„Кривац је увек човек. Више пута је доказано да 90 одсто пожара изазива људски фактор. То могу бити неугашене логорске ватре ловаца и легалних или нелегалних копача злата. То може бити ватра која се проширила на шуму приликом сече дрвећа или приликом градње путева. Људи који се налазе у шуми треба да знају како да се понашају са ватром. Не смеју се потцењивати негативне последице шумских пожара“, закључио је Шматков.

До сада је већ изгорело око 3 милиона хектара шуме, што је, према званичним подацима, просечна површина која сваке године изгори. Губици од пожара су увек вишеструко већи од редовне сече. Штета овогодишњих пожара ће се тек утврдити. Подсетимо, прошле године у пожару који је захватио 20 одсто мање територије штета је износила више од 200 милиона евра. Осим тога, штета ће бити и еколошка.

Међутим, највећа штета ће бити индиректна: загађење ваздуха и воде, дим који утиче на здравље људи и на крају повећање угљен-диоксида, који утиче на глобално загађење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала