Свињска куга „прешла“ и на људе: Бугарска полиција конфисковала јагње мислећи да је прасе

CC0 / / Свиња
Свиња - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска полиција конфисковала је јагње које је један бугарски адвокат добио на поклон од свог клијента мислећи да је у питању прасе, будући да у тој земљи међу свињама тренутно влада епидемија афричке куге.

Како преносе бугарски медији — адвоката је полиција зауставила да би обавила редовну контролу саобраћаја, међутим, у пртљажнику су пронашли уређено јагње, али мислећи да је у питању прасе они су га запленили, под изговором спречавања ширења заразе.

„Знао сам да је акција у току, али се она тиче свиња и прасића. Заиста не разумем да неко не уме да разликује прасе од јагњета“, пожалио се адвокат новинарима.

Он је такође рекао да ће своја права бранити и на суду зато што му приликом конфисковања „прасета“ полиција није дала никакав документ који би указивао на то да ће месо бити уништено, а не — поједено.

Бугарски медији наводе да се потом огласила и Агенција за безбедност и контролу прехрамбених производа потврдивши да је та животиња била конфискована, будући да власник није имао при себи никакву документацију која би могла да потврди где ју је набавио.

У Бугарској проглашена катастрофа: Уништавање свиња контролише полиција

У различитим областима у Бугарској забележено је више од 20 жаришта афричке куге свиња, како на фармама, тако и међу домаћим свињама, преносе локални медији. Због ширења афричке куге у четири области земље — Русе, Добрич, Плевен и Разград — проглашена је катастрофа.

Према мишљењу стручњака, економски губици од избијања болести износиће између 250 и 300 милиона евра. Влада Бугарске издвојила је око 1,9 милиона евра за борбу против афричке куге свиња. Уништавање бугарских свиња ће конторлисати војна полиција.

Раније је европски комесар за безбедност хране Витјанис Андрјукајтис изразио забринутост да би због те болести Бугарска могла у потпуности да изгуби производњу свиња. Министарка пољопривреде Десислава Танева претпоставља да је ширење афричке куге проузроковано непажњом у спровођењу мера за спречавање ширења.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала